Ieri, 16 mai, activiștii Greenpeace au fost prezenți la Sf. Gheorghe, unde au solicitat parlamentarilor europeni să acționeze pentru protejarea biodiversității, nu în beneficiul industriei vânătorii.
”În conformitate cu Directiva Europeană privind Habitatele și alte patru Convenții Internaționale, urșii sunt incluși în Anexa II ca specie strict protejată. Asta înseamnă că statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a menține sau restabili populațiile de urși în arealul lor natural”, au transmis membrii organizației pentru protecția mediului din România.
Greenpeace cere autorităților să efectueze o analiză cuprinzătoare a situației și să implementeze soluții pe termen lung care să prioritizeze conservarea, în loc să satisfacă cererile vânătorilor, care pretind ”cote preventive” de împușcare a urșilor de trei ori mai mari și derogări de la Directiva Europeană pentru Habitate
Membrii Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European vin în România pentru a evalua cota triplă de ucidere a urșilor propusă de Ministerul Mediului din România, autoritățile locale și asociațiile de vânători.
Reamintim că, în luna aprilie a acestui an, ministrul Mediului a semnat un ordin prin care reintroduce vânătoarea de trofeu la urs și turismul cinegetic.
În acest context, organizația pentru protecția mediului a făcut apel la toate organizațiile de profil, la biologi și la experții în conservarea mediului să conteste această propunere cinică de a rezolva administrarea unei specii protejate prin vânătoare comercială.
Mai mult, membrii Greenpeace din România s-au adresat și angajaților care lucrează în instituții subordonate Ministerului Mediului.
22 de ONG-uri de mediu acuză că li se permite străinilor să reia vânătoarea pentru trofee
Federaţia Coaliţia Natura 2000 a criticat dur decizia ministrului Tánczos Barna în ceea ce privește introducerea cotelor de vânătoare la ursul brun.
Federația este formată din 22 ONG-uri de mediu din România și a afirmat că proiectul privind reintroducerea cotelor de vânătoare la urs are o fundamentare ştiinţifică ”cu mari probleme” şi nu rezolvă problema conflictelor cu aceste animale.
Mai mult, activiștii au precizat că acest ordin ”dă undă verde străinilor să reia vânătoarea pentru trofee în ţara noastră”.