Poluarea globală cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP). Schimbările necesare sunt majore, dar sunt și practice și accesibile, a spus agenția.
pas este eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele excesive, se arată în raport. Apoi următorii pași sunt creșterea reutilizării materialelor plastice, cum ar fi sticlele reîncărcabile, stimularea reciclării și înlocuirea plasticului cu alternative mai ecologice.
O astfel de schimbare, determinată de politicile guvernamentale și de schimbările din industria plasticului, ar însemna că poluarea cu plastic ar scădea la aproximativ 40 de milioane de tone în 2040, mai degrabă decât la 227 de milioane de tone dacă nu se iau măsuri.
Beneficii în valoare de trilioane de dolari
Schimbările ar aduce beneficii în valoare de trilioane de dolari până în 2040, se arată în raport, prin reducerea daunelor cauzate de plastic sănătății, climei și mediului. Plasticul contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane.
Oamenii consumă microplastice prin alimente și apă, precum și prin respirație, iar particulele au fost găsite în sângele și laptele matern. În martie 2022, 193 de țări au convenit să pună capăt poluării cu plastic, negocierile privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024 fiind acum în curs, găzduit de Unep.
A doua rundă de negocieri începe pe 29 mai. În prezent, lumea produce 430 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care două treimi sunt produse de scurtă durată care devin în curând deșeuri. Producția este programată să se tripleze până în 2060, conform tendințelor actuale.
Sute de mii de locuri noi de muncă
„Modul în care producem, folosim și eliminăm materialele plastice poluează ecosistemele, creează riscuri pentru sănătatea umană și destabilizam clima”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Unep.
„Acest raport prezintă o foaie de parcurs pentru a reduce în mod dramatic aceste riscuri prin adoptarea unei abordări circulare care ține plasticul departe de ecosisteme și de corpurile noastre. În mod crucial, raportul demonstrează că transformarea ar oferi câștiguri economice și sociale. Guvernele și sectorul privat ar economisi bani și ar fi create sute de mii de noi locuri de muncă”, a spus ea.