4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Programul ”Tomata” sărăcește micii producători. Fermierii sunt nevoiți să arunce tone de roșii

Comercianții achiziționează un kilogram de roșii cu prețul de 1 leu, iar acest preț nu acoperă costurile producătorilor și fermierilor

Producătorii de roșii sunt nemulțumiți, deși programul ”Tomata”a stimulat producția de roșii, scrie Adevărul.

Cu toate acestea, fermierii se confruntă acum cu marfă nevândută din cauza scăderii drastice a prețurilor.

Programul ”Tomata” a beneficiat de un buget majorat în 2024

Fermierii din apropierea Capitalei și din alte regiuni ale țării afirmă că sunt nevoiți să arunce tone de roșii, neputând să le vândă.

Un producător local a declarat că anul trecut a aruncat aproximativ cinci tone de roșii, iar în acest an estimează că va arunca cel puțin trei tone, mai scrie sursa citată.

Aceasta situație apare deoarece în România nu există piețe de desfacere pentru culturi precum tomate, castraveți sau vinete.

Prin urmare, comercianții intermediari cumpără de la producători locali la prețuri foarte mici, din cauza recoltelor abundente.

În general, comercianții achiziționează un kilogram de roșii cu prețul de 1 leu, iar acest preț nu acoperă costurile producătorilor și fermierilor

Pentru acoperirea tututor cheltuielilor vizate de producția de tomate, un fermier ar trebui să primească cel puțin 4 lei pe kilogram, însă din cauza schimbării pieței, aceștia sunt dispuși să își vândă producția chiar și cu doi lei pe kilogram, pentru a nu rămâne cu marfa.

În acest moment, în supermarketurile din România prețurile roșiilor variză între 10 și 15 lei pe kilogram, în funcție de soi și de țara de proveniență.

Bugetul Programului ”Tomata” a fost suplimentat în acest an cu 13 milioane de lei.

În anul 2024, pe site-ul MADR se anunțase un grant de 1.500 euro încă din luna februarie a acestui an pentru cei care cultivă tomate din soiuri timpurii, în spații protejate”, au explicat oficiali din cadrul DAJ Olt.

spot_img
Latest news
știri