28.5 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

De ce soarele îi face pe oameni să strănute

O parte însemnată a populației strănută atunci când iese în lumina soarealui, iar cercetătorii au aflat în sfârșit care e cauza acestui fenomen.

Persoanele încep să strănute când se uită la lumini puternice, cum ar fi soarele, pot avea sindromul strănutului fotic sau ACHOO, scrie Live Science.

Îți vine să strănuți când ieși în lumina soarelui? Dacă da, nu ești singur. Una din trei persoane manifestă această reacție, potrivit cercetătorilor.

Acest reflex, numit reflex de strănut fotic, a fost observat cel încă din secolul al IV-lea î.Hr. Filosoful și omul de știință grec antic Aristotel a pus întrebarea:

„De ce este cineva mai predispus să strănute după ce se uită la soare?”, a întrebat Aristotel.

Reflexul de strănut fotic este, de asemenea, cunoscut sub numele de „sindrom de izbucnire helio-oftalmică autozomal dominant” sau ACHOO, potrivit Clinicii Cleveland. Acest reflex este o trăsătură genetică autosomal dominantă, ceea ce înseamnă că o persoană are 50% șanse de a moșteni această reacție la lumină dacă unul dintre părinții săi o are, potrivit Centrului Național de Informații Biotehnologice.

Strănutul fotic apare de obicei după expunerea la o lumină puternică, cum ar fi lumina soarelui. Cel mai adesea se întâmplă când treci de la întuneric la lumină, cum ar fi după aprinderea luminilor într-o cameră întunecată.

„Nu este declanșată de o lungime de undă specială a luminii. Este cauzată de o schimbare a intensității luminii”, a declarat pentru Live Science Dr. David Lang, președintele Departamentului de Alergie și Imunologie Clinică din Institutul de Respirație de la Clinica Cleveland.

De ce soarele îi face pe oameni să strănute

Severitatea reflexului de strănut fotic poate varia de la persoană la persoană. Pentru unii, strănutul fotic se întâmplă doar ocazional. Pentru alții, luminile puternice pot declanșa strănut incontrolabil de mai multe ori la rând, a remarcat Clinica Cleveland.

Un studiu efectuat în 1995 la o clinică din Alabama a investigat acest reflex. S-a constatat că 33% din aproximativ 370 de pacienți chestionați au avut strănut fotic. Un studiu mai recent din 2019 în China a descoperit că aproximativ 25% din aproximativ 3.400 de persoane examinate au prezentat reacția.

Oamenii de știință încă nu sunt siguri exact ce declanșează strănutul fotic. O posibilitate este ca lumina puternică să stimuleze nervul trigemen. Acest nerv are ramificații ce ajung pe fața umană. Lumina care stimulează ramificația din dreptul ochilor poate ajunge să stimuleze și ramura care duce la nas, a spus Lang.

Într-un studiu din 2010, cercetătorii de la compania de testare genetică 23andMe din California au descoperit două mutații legate de strănutul fotic. În plus, studiul din Alabama din 1995 a constatat că strănutul fotic poate fi, de asemenea, legat de deviație de sept nazal. Între timp, un studiu din 2019 în Japonia a descoperit o potențială legătură între acest reflex și migrene.

Cum să eviți să strănuți

Strănutul fotic este, în general, complet benign. Totuși, s-ar putea să-ți creeze probleme atunci când conduci.

„Principalul mod de a gestiona strănutul fotic este să porți ochelari de soare când ieși în oraș”, a zis dr. William Howland, directorul medical al Orion Clinical Research din Austin, pentru Live Science.

O altă modalitate potențială de a preveni strănutul fotic „este prin aplicarea unei presiuni pe philtrum”, a spus Lang. Este vorba de mica scobitură de sub nas și de deasupra buzei superioare.

Un studiu din 2019 din Australia sugerează că această presiune poate fie să depășească iritația pe care o poate experimenta nervul trigemen de la lumina puternică, fie să interfereze cu semnalele nervoase care pot ajuta la declanșarea strănutului fotic.

spot_img
Latest news
știri