12.4 C
București
joi, 2 mai, 2024

Soarele își intensifică activitatea cu 2 ani mai devreme decât era de așteptat

La fiecare 11 ani Soarele își intensifică activitatea. Practic atinge un nou maxim solar. Doar că, specialiștii spun că anul acesta va atinge un nou maxim. Asta deși era programat ca acest lucru să se întâmple în 2025.

În prezent, ne apropiem de maximul solar, când soarele atinge activitatea maximă. Comportamentul recent al soarelui sugerează că maximul solar se va atinge mai devreme. Adică anul acesta nu în 2025. „Va atinge vârful mai devreme și va atinge un vârf mai mare decât se aștepta”. A spus un fizician solar de la Universitatea din Colegiul din Londra, Alex James, pentru Live Science. Maximul solar este un moment în care câmpul magnetic al soarelui este extrem de slab. Iar aceasta nu este o veste grozavă pentru Pământ. În mod normal, câmpul magnetic solar acționează ca un scut. Constrânge radiația solară și reduce riscul unor evenimente potențial dăunătoare. Cum ar fi erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală (CME). Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronară sunt exemple de furtuni solare. Când se sparge furtuna, trage în spațiu particule de înaltă energie.

Particulele care lovesc Pământul provoacă daune considerabile

În cazul în care acele particule lovesc Pământul, pot provoca multe daune De exemplu, deja anul acesta o puternică erupție solară a provocat întreruperi de curent radio pe scară largă. Acestea au perturbat semnalele radio de înaltă frecvență în America de Nord, America Centrală și America de Sud. În trecut, furtunile solare puternice au crescut în rețeaua electrică din Quebec. Au provocat întreruperi de curent care au durat până la opt ore. Furtunile solare au fost, de asemenea, legate de explozia minelor marine și de sateliții Starlink distruși. Între timp, magnetismul puternic din spatele petelor solare poate produce erupții. Așadar, pe măsură ce soarele devine mai activ, oamenii de știință se așteaptă la mai multe pete solare. Și la mai multe erupții solare și CME care pot erupe din ele.

Activitatea soarelui s-a intensificat în mod accentuat

În 2020, un grup național de oameni de știință a emis o prognoză. Potrivit ei ciclul actual al soarelui va atinge maximul în 2025, cu un vârf de aproximativ 115 de pete solare. Dar de atunci, petele solare au depășit aceste predicții. În ianuarie au fost înregistrate peste 140 de pete solare. Când nu au fost prezise mai mult de 92, potrivit unei baze de date a Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere. Mai a adus din nou aproape 140 de pete solare. De asemenea, exploziile solare au crescut din ce în ce mai frecvente și mai puternice de la an la an. O serie de alte fenomene solare neobișnuite indică, de asemenea, un maxim solar timpuriu. Un vârtej pe polul nord al soarelui, o „cascada” cu plasmă, o proeminență răsucitoare. Asemănătoare unei tornade și „găuri” uriașe care se formează în atmosfera exterioară a soarelui.

Latest news
știri