14.9 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Românii ar colecta separat, doar că nu au infrastrctura necesară să facă acest lucru

Mircea Fechet, ministrul mediului, a declarat că potrivit unui studiu românii ar colecta separat. Numai că nu există infrastructura necesară pentru ca acest lucru să fie realizabil.

9 din 10 români spun că ar colecta separat deșeurile. Doar că nu au infrastructură locală pentru a realiza acest lucru. „92% din populaţie consideră că s-ar conforma la colectarea selectivă. Dacă ar avea acces la o infrastructură mai bună de colectare separată, la informaţii mai bune despre modul în care ar trebui să colecteze separat. (…) 9 din 10 cetăţeni spun că ar colecta separat dar nu îi ajută infrastructura locală de colectare separate. Ministerul se conformează şi urmează să investim în acele centre de colectare separate. Și să le punem la dispoziţia primarilor.

Măsuri pentru ca românii să poată colecta separat

14.000 de astfel de centre se vor regăsi în fiecare oraş, în toate aglomerările urbane”. A precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Mai exact ministrul spune că se vor investi până în 2026 peste 1, 2 milioane de euro în infrastructură. Mai exact vrbim despre modalitatea prin care să se poate colecta separat aceste deșeuri. „Gradul de colectare selectivă în România este, unul extreme de modest. Potrivit estimărilărilor făcute de Agenţiei de Protecţie a Mediului. Suntem codaşi în Uniunea Europeană la a colecta separat şi ne situăm la nivelul de 12%.

90% dintre gunoaie ar trebui să meargă la reciclare

Asta nu înseamnă doar că gradul de colectare este foarte redus. Dar îngrijorarea şi mai mare a ministerului se referă la tendinţa colectării separate. De la an la an nu vedem o îmbunătăţire semnificativă în legătură cu acest grad de colectare selectiv. Suntem îngrijoraţi pentru că 2030 bate la uşă iar ţinta pentru 2030 este 90%. Cu alte cuvinte, doar 10% din ceea ce generează românii ar trebui să ajungă la groapa de gunoi. Restul ar trebui să ajungă în instalaţii de reciclare, instalaţii de tratare, instalaţii de colectare separată”. A mai explicat ministrul.

spot_img
Latest news
știri