5.4 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

România, din nou în atenția Comisiei Europene: Legea Vânătorii contravine legislației UE

Soluția: aplicarea de măsuri pentru prevenirea conflictelor cu urșii

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) aprecizat că România este din nou în atenția Comisiei Europene cu o lege care contravine legislației UE.

Conform Euronews, Comisia Europeană subliniază că vânătoarea de trofee contravine legislației Uniunii Europene și că prioritare trebuie să fie aplicarea de măsuri pentru prevenirea conflictelor cu urșii.

Noi am arătat că se poate! La Băile Tușnad, unde implementăm Proiectul pilot pentru transformarea localității în primul oraș „Bear Smart” din România, rezultatele vorbesc de la sine: mesajele RO-ALERT au scăzut de la 238 la începutul proiectului, la 6 anul trecut și 4 anul acesta”, au transmis membrii Fondului Mondial pentru Natură din România.

WWF România: ”Cresterea cotelor de prevenție nu rezolvă conflictele dintre oameni și urși, pentru că ignoră adevăratele cauze”

Problema reală?

  • Deșeuri necorespunzător depozitate;
  • Hrana oferită lângă localități;
  • Turiști iresponsabili care hrănesc urșii.

Aceste nereguli și intervenții au modificat biologia urșilor determinand creșterea densitatii populației de urs, modificarea arealului și a comportamentului acestora și dereglând mecanismele de hibernare.

Educația oamenilor și adoptarea unui comportament adecvat sunt esențiale și nu ar trebui considerate opționale sau prea costisitoare”, au adăugat reprezentanții organizației pentru protecția mediului.

Pe 15 iulie 2024, Legea Vânătorii a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege referitor la măsurile de gestionare a populaţiei de urşi. Legea merge acum la promulgare.

Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea vânării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Alex Găvan: ”Soarta urșilor nu poate fi hotărâtă de industria vânătorilor de trofee”

Conservaționistul Alex Găvan a remis redacției Știrea Verde un punct de vedere privitor la Legea Vânătorii adoptată în Parlamentul României și problema exemplarelor de urs care ajung în conflict cu omul.

Legea referitoare la urși și votată ieri în sesiune extraordinară a Parlamentului este departe de a aborda fondul problemei. Mai degrabă, pare dată pe repede înainte, în scop electoral, pentru a mai calma spiritele inflamate în urma recentei tragedii din Bucegi și a masca lipsa de implicare și de determinare reală a autorităților care, ani de zile, la toate nivelurile, nu au realizat cadrul necesar și nu au luat masurile concrete pentru o bună coexistență între oameni și urși. Este o lege care se folosește în mod cinic de tragedia unei tinere fete și a familiei sale pentru a băga, încă o dată, gunoiul sub preș.

Răspunsul scurt la întrebarea ”ce facem cu urșii?“ este implementarea ”Planului Național de Acțiune pentru conservarea populatiei de urs brun din România“, plan realizat cu bani europeni în cadrul unui proiect de peste un milion și jumatate de euro și aprobat prin ordin de ministru în iunie 2018“, a punctat  Alex Găvan.

spot_img
Latest news
știri