8.3 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Un trib din Amazonia, care nu a intrat în contact cu civilizația umană până în prezent, e amenințat de defrișările de păduri | VIDEO

Ultimele triburi necontactate până în prezent sunt amenințate de exploatările forestiere.

Un trib din Amazonia care nu a intrat în contact cu civilizația umană e amenințat de defrișări. Membrii săi trăiesc „periculos de aproape” de pădurea din vizorul companiilor forestiere, potrivit IFL Science.

Filmarea de mai jos a fost publicată de Survival International. Aceasta și alte organizații indigene spun că e imperios necesar să se revoce toate licențele de exploatare forestieră din regiune. Mai mult, cer declararea teritoriului ca zonă aflată în posesia popoarelor necontactate.

În imagini apar oamenii Mashco Piro, o comunitate de vânători-culegători nomazi despre care se crede că este unul dintre cele mai mari triburi necontactate din lume. Tribul ar avea aproximativ 750 de membri.

Trib din Amazonia, amenințat de exploatările forestiere

La sfârșitul secolului al XIX-lea, tribul a îndurat suferințe uriașe din cauza coloniștilor de cauciuc din vestul Amazonului. Mii de membri au fost înrobiți, în timp ce alții au fost vânați, bătuți, înlănțuiți, jefuiți, violați și uciși.

Chiar și așa, au reușit să supraviețuiască cu cultura lor tradițională intactă. Acum însă, tribul continuă să se confrunte cu amenințarea din ce în ce mai mare a tăierilor forestiere și a defrișărilor. Mai multe companii de exploatare forestieră dețin concesii de cherestea în interiorul teritoriului care aparține oamenilor Mashco Piro. Zonele se află la doar câțiva kilometri de locul unde a fost făcută filmarea.

„Aceste imagini incredibile arată că un număr foarte mare de oameni Mashco Piro necontactați locuiesc la doar câțiva kilometri de locul unde tăietorii de lemne sunt gata să înceapă operațiunile. Într-adevăr, o companie de exploatare forestieră, Canales Tahuamanu, lucrează deja pe teritoriul Mashco Piro. Membrii comunității au arătat clar că se opun”, a declarat Caroline Pearce, directorul Survival International.

„Acesta este un dezastru umanitar în plin proces. Este absolut vital ca tăietorii de lemne să fie evacuați, iar teritoriul Mashco Piro să fie protejat corespunzător”, a menționat ea.

Comunitatea Mashco Piro a fost filmată

În filmarea de mai jos, un grup de 17 membri Mashco Piro pot fi văzuți lângă satul Puerto Nuevo din sud-estul Peru. În alta, peste 50 de persoane sunt văzute în apropierea satului vecin Monte Salvado. Această așezare este locuită de Yine, un popor indigen din Peru care menține contactul cu lumea civilizată, dar vorbește o limbă legată de Mashco Piro. Yine ar fi spus că Mashco Piro și-au exprimat anterior furia față de prezența tăietorilor de lemne pe teritoriul lor.

În spatele acestei noi imagini, Survival International solicită Forest Stewardship Council (FSC) – o organizație non-profit independentă care intenționează să promoveze managementul etic și responsabil al pădurilor din lume – să-și retragă certificarea acordată companiilor care operează în zonă.

spot_img
Latest news
știri