4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

O hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție previne „risipa” de hârtie. O tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci

Vin vești mai bune de la Înalta Curte de Casație și Justiție. O hotărâre recentă are rolul de a proteja Mediul prin simplul fapt că susține digitalizarea.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv asupra modului în care putem fi citațI, dacă suntem părți în procese. Dacă este transmisă în format electronic(prin email) este suficientă, atunci când partea indică acest lucru. Citarea în format electronic este valabilă, chiar dacă nu este dublată de citarea în format clasic, pe hârtie. Prin urmare, se încurajează folosirea metodelor moderne de comunicare, un lucru bun pentru Mediu, întrucât s-ar folosi mai puțină hârtie. Tot ce trebuie să facă instanțele este să respecte această hotărâre.

O hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție previne „risipa” de hârtie. O tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci

Efectuarea procedurii de citare, în conformitate cu dispoziţiile art. 154 alin. (6) din Codul de procedură civilă, dacă partea a solicitat şi a indicat datele corespunzătoare în acest scop, constituie o modalitate principală de comunicare a actelor de procedură, fără a fi condiţionată de efectuarea procedurii în format letric conform dispoziţiilor art. 154 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Actul de citare a părţii în proces, într-o altă modalitate decât cea invocată prin cererea adresată instanţei, este lovit de nulitate în temeiul dispoziţiilor art. 175 alin. (1) din Codul de procedură civilă, dacă prin nerespectarea modalităţii de comunicare a actului de procedură s-a adus părţii o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin desfiinţarea acestuia, fără a fi condiţionată de utilizarea procedurii înscrierii în fals, în temeiul dispoziţiilor art. 163 alin. (5) şi art. 164 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, a decis ÎCCJ.

Impactul acestei hotărâri se reflectă în procedura justițiabilior, dar și a Mediului, întrucât se reduce volumul de hârtie folosită, implicit numărul copacilor care se transformă în hârtie.

Digitalizarea contribuie la protejarea Mediului

Oficialii Guvernului promit digitalizarea amplă a sistemului de Justiție, astfel încât magistrații, personalul auxiliar, dar mai ales cetățenii să aibă acces rapid și sigur la toate documentele din dosar. La acest moment, unele instanțe implementează proiectul „Dosarul Electronic”, însă, prin intermediul acestuia se pot doar consulta actele din dosar, nu se pot încărca direct, din aplicație. În țară, încă se citează în format fizic, iar părților din dosare li se solicită să depună actele în mai multe exemplare, pentru a fi comunicate tuturor participanților din proces.

Potrivit unui studiu realizat de University of Southern Indiana, o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, economisind 1400 de litri de petrol, 4000 de kilowați energie și peste 20.000 de litri de apă.

Citește și: Ministerul Mediului anunță cea mai mare campanie de împădurire din România. Proprietarii de teren pot primi bani pentru perdele forestiere

spot_img
Latest news
știri