10.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Ministerul Mediului anunță cea mai mare campanie de împădurire din România. Proprietarii de teren pot primi bani pentru perdele forestiere

România nu are metode eficiente de a controla tăierile ilegale de păduri, însă, Ministerul Mediului a anunțat o campanie amplă de împădurire.

Programul este finanțat din PNRR cu 500 milioane de euro și are scopul de a oferi acea „gură de oxigen” pentru Mediu. Mai exact, este vorba despre sesiunea de proiecte pentru plantarea a peste 56.000 de ha de păduri, lansată, vineri, 11 noiembrie, la Brașov.

Pentru a beneficia de finanțare, cei care dețin un teren trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha, sau perdele forestiere de protecție a terenurilor agricole cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha. Împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Garda Forestieră va furniza toate detaliile și va verifica toate cererile celor care vor să se implice în campania de împădurire a României.

Ministerul Mediului anunță cea mai mare campanie de împădurire din România. Mai mulți pădurari și-au pierdut viața după ce au detaliat cum se „fură ca-n codru”

foto cu caracter ilustrativ: pixabay

Cifrele arată că în România pădurile sunt decimate. Prin urmare, expresia „se fură ca-n codru” este validă.

Reprezentanții Mediului au recunoscut că la „Ocolul Sighet” a dispărut un milion de metri cubi de arbori. Concret, o pădure a fost rasă de pe suprafața județului fără ca vreo persoană să fie trasă la răspundere până acum. Este cea mai mare tăiere ilegală de arbori din România înregistrată până în prezent.

În aria protejată „Sit Natura 2000 Munții Maramureșului ”  s-au exploatat ilegal  peste 400 000 mc de lemn, ceea ce înseamnă un prejudiciu de peste 100 milioane de lei. Din informațiile stireaverde.o, la acest moment, nu există un autor identificat. Prin urmare, nici prejudiciul nu este recuperat.

Realitatea din ocoalele silvice este cruntă, mai ales că vorbim despre pierderea vieții omenești. În ultimii 13 ani, peste 600 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi, agresați, răniți grav sau le-au fost distruse mașina, locuința sau alte bunuri, în timp ce încercau să le „facă față” hoților de lemne. Au fost uciși pădurarii: Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, Chiriță Victor – Dolj, Dogaru Gheorghe – Brașov.

„Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, solicitau reprezentanții Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. În urmă, au rămas protestele și dezastrul ecologic. O pădure are nevoie de zeci de ani pentru a se regenera.

Latest news
știri