13.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

România, împărțită într-o singură zi în două anotimpuri

Primăvara și iarnă într-o singură zi

Schimbările climatice își fac simțită prezența și în România. Astfel că, astăzi, 18 ianuarie, o parte din țară se află sub coduri rosii și portocalii. În timp ce cealaltă parte pare să aștepte primăvara cu temperaturi cât se poate de prietenoase. Cei de la Administrația Națională de meteorologie au emis o avertizare de tip Cod roșu de viscol la altitudini de peste 1.800 de metrii în Carpații Meridionali și una de Cod portocaliu cu precipitații și vânt putenic care sunt valabile până astăzi la ora 14.00. De asemenea mai este un cod galben de ploi pentru zonele Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și nord-vestul Transilvaniei. Județele care se află sub cod galben sunt: Tulcea, Constanța, Vrancea, Bacău, Neamt, Buzău, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș- Severin.  

Este preconizat că se vor acumula cantităţi însemnate de precipitaţii, de 30 – 50 l/mp şi izolat de peste 60 – 70 l/mp. „Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie)”, spun meteorologii de la ANM. Judeţele afectate de Codul portocaliu sunt: Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Vreme inexplicabilă și pentru specialiști

„Temporar va ploua şi în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 – 25 l/mp. Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat şi în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate”, spun meteorlogii. Aceste coduri vin în contexul în care în sudul țării sunt înregistrate temperaturi până la 17-18 grade în contextul în care ne aflăm calendaristic în plină iarnă. Meteorologii nu au o explicație pentru aceste diferențe de temperatură. Și nici pentru faptul că în plină iarnă în sudul țării pare să fie o adevarată primăvară. Cert este că săptămâna viitoare din nou se așteaptă o răcire a vremii.

Latest news
știri