15.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scenariu sumbru din partea ANM: Capitala nu este pregătită pentru schimbările climatice și oamenii vor muri

Este părerea unui climatolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie

Bucureștiul nu are sisteme bine puse la punct, pentru a face față schimbărilor climatice, susține Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Scenariul este cât se poate de sumbru, în viziunea specialistei Bojariu, mortalitatea din cauza poluării va crește semnificativ în Capitală, cu prepoderență vara, din cauza faptului că nu sunt amenjate suficiente spații verzi, planul urbanistic fiind total inadecvat pentru schimbările climatice ale căror efecte negative vor fi și mai vizibile în următorii ani.

Avem aici exemple multiple. Sunt efecte asupra sănătății populației din oraș. Stresul termic, arată studiile – și noi avem lucrări care sperăm că vor fi publicate – că impactul în mortalitate, mai ales în cea legată de boli, cum sunt cele cardiovasculare, crește odată cu avansarea semnalului schimbării climei și crește mult mai mult în zona urbană a Bucureștiuluia explicat Roxana Bojariu, climatolo ANM, pentru sursa citată.

Bucureștenii, printre cei mai afectați din cauza schimbărilor climatice

Evident, acest scenariu din partea ANM nu poate fi limitat la povestea „drobului de sare”. Toți putem face ceva mai mult pentru a ne (re)apropia de Natură. Responsabilitatea în această situație nu o poartă în mod exclusiv autoritățile statului, ci fiecare dintre noi. Aparent, gesturi mărunte, dar care fac diferența: de la modul în care avem grijă de o floare, plantăm un copac sau colectăm deșeurile. Tăierile ilegale de păduri, lăsarea parcurilor mari de „izbeliște”(situația Parcului Cișmigiu) este doar un exemplu, au condus la modificarea climei, la resimțirea directă a poluării aerului, iar acest lucru afectează direct și iremediabil sănătatea oamenilor.

Schimbările climatice se văd și în agricultură, iar ȘtireaVerde a relatat pe larg acest aspecte. Toate statele lumii au gândit strategii pentru protejarea Mediului, acestea sunt în curs de derulare și se axează mult pe utilizarea produselor reciclabile. România încă nu are o strategie bine stabilită în acest sens, fiind statul care are deschisă procedura de infringement tocmai din acest motiv.

Citește și: Efectele schimbărilor climatice. Zmeură, în decembrie

Latest news
știri