21.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Șase din cele nouă reactoare nucleare din Regatul Unit au fost oprite

Deși Regatul Unit are nevoie de instalații nucleare moderne, este nevoie de câțiva ani până când noile instalații nucleare să devină operaționale

Șase din cele nouă reactoare nucleare din Regatul Unit sunt oprite temporar pentru întreținere, a confirmat EDF, furnizorul britanic de energie, electricitate și gaz.

Prin urmare, 58% din capacitatea totală de 6 GW este temporar indisponibilă.

Situația aduce în prim plan dezbaterea cu privire la măsura în care Regatul Unit ar trebui să se bazeze pe energia nucleară în trecerea sa de la combustibilii fosili la surse mai curate de generare a electricității.

Miercuri, 59% din electricitatea din Regatul Unit provenea din gaze, 15% din vânt și 6% din energie nucleară

Restul de electricitate era obținută din biomasă, energie solară și cărbune, scrie publicația Sky News.

Furnizorul susține că opririle și vechimea parcului de reactoare impune necesitatea unor noi instalații nucleare, după ce guvernul a detaliat planurile pentru revitalizarea industriei.

Cu toate acestea, scepticii avertizează că va dura câțiva ani până când noile instalații nucleare vor deveni operaționale, proiectele existente fiind afectate de întârzieri și deficite bugetare.

Se preconizează ca toate cele patru reactoare să fie redeschise până la începutul lunii februarie

Reprezentanții EDF au afirmat că problema nu este legată de tehnologia nucleară în sine și că oprirea temporară a reactoarelor mai vechi este adesea o măsură de precauție pentru inspectarea posibilelor defecțiuni.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Energetică și Net Zero a menționat că aceste opriri temporare sunt normale în gestionarea energiei nucleare.

Mai mult, chiar și în aceste perioade, energia nucleară asigură suficientă electricitate pentru aproximativ 11 milioane de locuințe.

Două alte reactoare, situate în Torness, Scoția de Est și Heysham, sunt oprite pentru întreținere planificată și sunt programate să fie repornite până la sfârșitul lunii.

Guvernul britanic a anunțat că ia în calcul implementarea unei noi strategii pentru furnizarea de energie nucleară

Ar fi vorba despre o nouă centrală de mari dimensiuni, dar și de reactoare noi, mai mici.

La momentul actual, tehnologia necesară este încă în curs de dezvoltare.

Latest news
știri