12.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Sector 3: stația de sortare este închisă, dar transportul de gunoi nu ține cont de lege

Deși autorizațiile sunt suspendate, deși stația de sortare este închisă și deși mulți protestează în fața neregulilor, autoritățile Sectorului 3 din București își continuă activitatea.

O mașină de gunoi a fost confiscată de Garda de Mediu. Desigur, mașina de gunoi era ”la datorie”, la stația de sortare a lui Negoiță, stație care a fost închisă din cauza neregulilor.

Pentru unii legea este facultativă: Agenția pentru Protecția Mediului suspendase de peste 7 zile autorizația pentru stația de sortare de la Cățelu. Cu toate acestea, în data de 9 martie, o mașină de gunoi a fost oprită de Garda de Mediu, la scurt timp după ce ieșise din hala primăriei Sectorului 3 din Capitală.

Șoferul în cauză nu a reușit să conducă prea mult, înainte de a fi oprit de către Garda de Mediu, arată Libertatea. De asemenea, sursa citată documentează de doi ani cazul stației de sortare, ridicată la distanță de 100 de metri de casele oamenilor din comuna Cățelu.

Mașina confiscată este o autoutilitară având numărul B 144 AAV, marca MAN, ce aparține de firma AVA Trans, mai precizează Libertatea.

Transport nestingherit spre stația de sortare: fără formular, dar ”la datorie”

Comisarii Gărzii de Mediu București au observat în timpul controlului că autoutilitara a trecut pe lângă cântar și a ieșit pe strada Drumul Lunca Vișagului, sector 3, București.

Astfel, echipa de comisari a urmărit traseul, descoperind că erau transportate deșeuri municipale amestecate, fără să dețină un formular de încărcare/descărcare deșeuri nepericuloase.

Rezultatul: autoutilitara a fost confiscată, iar transportatorul, AVA Trans, a primit o amendă suplimentară de 30.000 de lei.

În ciuda protestelor localnicilor, Negoiță și-a dat singur autorizație de funcționare, deși Agenția pentru Protecția Mediului o suspendase. În data de miercuri, 10 martie, Robert Negoiță a decis reluarea activității la stația de sortare a deșeurilor Cățelu.

Scurt istoric: Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 3, condus de primarul Robert Negoiță, a dat miercuri o hotărâre prin care stația de sortare a deșeurilor de lângă Cățelu, județul Ilfov, să poată funcționa în continuare, în ciuda faptului că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) iii suspendase autorizația de mediu.

AVA Trans: legături vechi cu Primăria Sector 3

Sursa citată a încercat să ia legătura cu cei de la AVA Trans, dar fără succes. Cu toate acestea informațiile existente duc la o ”relație” clădită în timp, între companie și conducerea Sectorului 3.

Compania AVA Trans face parte dintr-un grup de firme din Călărași (Utiltrailer, Cassano Metal) care gestionează deșeuri și transporturi de deșeuri. 

Administratorul AVA Trans este cenzorul Utiltrailer, Ioana Raluca Eftene, iar unic acționar este Cristian Păun.

Familia Păun deține acțiuni atât la Utiltrailer (Benonie Victoraș Păun, 46,25%), cât și la Cassano Metal (George Mircea Păun, 45%). 

Grupul de firme are legături vechi cu Primăria Sector 3. 

Pe 10 noiembrie, printre cele 110 proiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL0 al Sectorului 3, la numărul 27), s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea contractelor noi cu valoare mai mare de 100.000 euro fără TVA ale societății SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL.

Acesta a fost discutat în două comisii, cea de buget și cea juridică.  Asta pentru că orice contract mai mare de 100.000 de euro fără TVA trebuie discutat în CL.

Era un proiect în care au fost incluse patru contracte-cadru cu trei companii. Două dintre ele erau Cassano Metal SRL și Utiltrailer SA.

Latest news
știri