13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Imagini dramatice cu o balenă cu scolioză. Problema i-a fost probabil cauzată de ciocnirea cu o navă | VIDEO

O balenă de 40 de tone a fost filmată în largul coastei Valencia, în Spania, cu o deformare severă a corpului său lung de 17 metri. Acesta pare a fi un caz pronunțat de scolioză, potrivit Science Alert.

Când a fot văzută prima dată, balena părea că se chinuie să înoate, parcă prinsă în pânza unei plase de pescuit.

Unsprezece biologi și medici veterinari au mers la fața locului și a devenit clar că starea balenei nu era cauzată de vreo plasă. Filmările din dronă au dezvăluit o deformare a coloanei vertebrale chiar la jumătatea corpului.

Biologii au sperat să atașeze un tracker animalului, dar malformația a făcut acest lucru imposibil. După câteva ore, balena a părăsit zona de coastă, deplasându-se cu greu. Scolioza la balene este rară, dar atunci când apare, tinde să atragă atenția.

Balenă cu scolioză. Nu este primul caz

În 2019, o balenă Minke cu o deformație clară la coloana vertebrală a fost găsită eșuată la mal. Atunci, cercetătorii au putut să studieze impactul anatomic al scoliozei la balene.

În cazul balenei cu înotătoare din Valencia, nu este clar cum coloana vertebrală a ajuns să fie atât de deformată. Cu traficul maritim global în creștere, șansa unei întâlniri cu o navă ar putea explica starea acesteia.

Estimările sugerează că până la 20.000 de balene mor în fiecare an în urma coliziunilor cu nave la nivel global. Cele mai multe dintre aceste ciocniri implică balene cu înotătoare, al doilea cel mai mare mamifer din lume. În plus, acestea petrec destul de mult timp lângă suprafața oceanului. Balenele cu cocoașă sunt următoarea victimă cea mai frecventă.

Chiar anul trecut, o balenă cu cocoașă cu spatele rupt a fost urmărită de o dronă în timp ce înota din nordul Columbiei Britanice până în Hawaii.

„Imaginile îngrozitoare ale corpului ei răsucit ne-au agitat pe toți. Probabil că suferea de dureri considerabile. Totuși a migrat fără să se poată propulsa cu coada”, a scris BC Whales la acea vreme.

„Călătoria ei a lăsat-o complet slăbită și acoperită de păduchi de balenă, ca dovadă a stării sever afectate. Aceasta este realitatea crudă a unei ciocniri cu o navă și vorbește despre suferința prelungită pe care balenele o pot îndura ulterior”, a mai scris organizația.

Nu se știu multe despre astfel de probleme la balene

Deși rănirea ar putea fi cauza, anomaliile congenitale de acest tip la balene nu sunt necunoscute.

În 2005, de exemplu, o orcă din Columbia Britanică s-a născut cu scolioză. Acest lucru i-a afectat capacitatea de a înota și de a vâna. Motivul care a stat la baza anomaliei congenitale este necunoscut, dar, din păcate, animalul a murit.

Această filmare demonstrează încă o dată că, chiar și atunci când cetaceele nu sunt ucise în coliziunile cu navele, consecințele sunt pe viață.

Latest news
știri