Foto descriptiv. Sursa globalnews.ca

Agenția meteo din Canada a emis o avertizare de ninsori viscolite pentru mai multe zone situate pe Coasta de Est a țării. New Brunswick, Comitatul Kent, Moncton, Peninsula Acadiană și partea de Sud-Est a provinciei se află sub atenția autorităților din cauza ninsorilor și vânturilor puternice care se anunță, începând din această seară. Se preconizează zăpezi de până la 15 cm și rafale de vânt care ajung și la 80 km/h. Avertizarea de vreme rea este emisă pentru noaptea de marti, 13 decembrie 2022 și până miercuri, 14 decembrie a.c.

Insula Prințului Eduard(Canada) sub avertizare meteo

Sunt așteptate ninsori de până la 20 cm și în Nouă Scoție, în ținutul Antigonisch, Pictou, precum și în alte zone unde a fost semnalat  risc ridicat de vreme extremă. Aceeași agenție, citată de o televiziune locală, a mai declarat că situația se prezintă la fel și pentru ținuturile Kings, Queens și Prince din Insula Prințului Eduard, începând de marți noapte și până miercuri după-amiază.

Canada, lovită de intemperii, în 2022. Schimbările climatice au dat naștere unei strategii naționale

Prin implementarea a aproape 70 de măsuri, guvernul federal canadian speră să reducă costurile legate de dezastrele naturale prin definirea „obiectivelor şi a ţintelor clare pentru adaptare”.

Numai noile standarde de construcţie în caz de inundaţii şi incendii ar putea să conducă la economii de până la 4,7 miliarde de dolari anual, a mai spus guvernul, care menţionează şi pădurile urbane dezvoltate în ultimii ani în cel mai mare oraş din ţară, Toronto, relatează adevărul.ro.

Până în 2025, 60% dintre canadieni vor fi conştienţi de riscurile de dezastre la care sunt expuse locuinţele lor. Se estimează că 30% din terenuri şi ape vor fi conservate până în 2030 pentru a pune capăt pierderii biodiversităţii sau că, până în 2040, toate decesele cauzate de valurile extreme de căldură, respectiv de îngheț, vor fi eliminate, notează sursa amintită.

Coasta de Est a Canadei a mai fost lovită puternic de Uraganul Fiona, în luna septembrie a acestui an, care a avut aspect de uragan, care a doborât copaci și linii de electricitate, lăsând în beznă sute de mii de case și companii. Începutul de an 2022, pentru canadieni, a stat tot sub semnul ninsorilor abundente. În ianuarie, stratul de omăt a atins și 60 cm, dublu față de cel înregistrat cu 102 ani în urmă, când a fost înregistrată cea mai grea iarnă. Ninsoarea a venit și atunci însoțită de un viscol puternic, motiv pentru care autoritățile canadiene au decretat stare de alertă.