20 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Un spital din trei nu mai are bani de facturi, iar pacienții mor așteptându-și operațiile

Declic: ”Pacienții sunt trimiși să își cumpere singuri medicamentele, dacă vor să fie tratați. Trebuie să-l convingem pe șeful de la Finanțe să dea bani suficienți spitalelor înainte ca alți pacienți să mai moară cu zile”

Comunitatea Declic a avertizat că, în luna decembrie a anului trecut, două dintre marile spitale, Bagdasar Arseni și Marius Nasta, aveau câte 300 de lei buget lunar pentru tot spitalul.

Mai mult, banii nu ar fi ajuns nici pentru tratarea unui singur pacient cu o banală gripă.

Este motivul pentru care Declic a lansat o nouă petiție intitulată ”Finanțați spitalele înainte de a intra în colaps”.

Declic: ”În ultima clipă, Guvernul le-a dat spitalelor un mărunțiș din fondul de rezervă. Chiar și așa, banii nu au ajuns pentru toate facturile”

Un spital din trei nu mai are bani de facturi, iar pacienții mor așteptându-și operațiile. Alții, sunt trimiși să își cumpere singuri medicamentele, dacă vor să fie tratați. În timp ce bugetul alocat de Ministerul Finanțelor este la fel de mic ca anul trecut, prețurile la medicamente și echipamente medicale au crescut semnificativ. Trebuie să-l convingem pe șeful de la Finanțe, pe Marcel Boloș, să dea bani suficienți spitalelor înainte ca alți pacienți să mai moară cu zile”, se arată în textul petiției.

Petiția ”Finanțați spitalele înainte de a intra în colaps” poate fi semnată aici

Cu plăți restante de anul trecut, medicii din spitale abia își mai pot trata pacienții.

Banii pentru tratamentele bolnavilor vin de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care a primit, la rândul său, cu 30 de miliarde de lei mai puțin decât a cerut pentru 2024.

Oamenii mor cu zile așteptând după bugetul de la Finanțe pentru că politicienii sunt prea ocupați cu calculele electorale

În timp ce pentru pensiile specialilor există mereu milioane de euro, sistemul de sănătate (pentru care contribuim toți cei nespeciali) este subfinanțat. Lipsesc tocmai banii de medicamente și de materiale necesare intervențiilor. Iar oamenii mor cu zile așteptând după bugetul de la Finanțe. Dar, pentru că politicienii sunt prea ocupați cu calculele electorale, e nevoie ca noi să ne mobilizăm și să îi trezim la realitate”, au mai transmis membrii Declic.

Potrivit inițiatorilor petiției, banii ar trebui să ajungă la CNAS și, de acolo, împărțiți spitalelor în funcție de complexitatea intervențiilor pe care acestea le fac.

Petiția este adresată către:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș;

Premierul României, Marcel Ciolacu.

Latest news
știri