20.3 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Ploi și inundații istorice în Dubai. Însămânțarea norilor sau efect al schimbărilor climatice? | VIDEO

Emiratele Arabe Unite au fost afectate în această săptămână de furtuni puternice, care au generat inundații istorice în Dubai.

Emiratele Arabe Unite s-au confruntat cu cea mai puternică ploaie înregistrată vreodată. E vorba de un potop care a inundat orașul și a întrerupt zborurile pe cel mai aglomerat aeroport din lume pentru călătorii internaționale, scrie AP.

Agenția de știri de stat WAM a numit ploaia de marți „un eveniment meteorologic istoric” care a depășit „orice ale eveniment documentat de la începutul colectării de date, în 1949”.

Furtuna a afectat și Bahrain, Oman, Qatar și Arabia Saudită, dar a fost puternică în Emiratele Arabe Unite.

Inundația a stârnit speculații că însămânțarea norilor ar fi putut contribui la potop. Experții au spus însă că potopul a fost prognozat și că însămânțarea norilor nu ar fi cauzat astfel de inundații.

Zvonurile sunt întărite de faptul că o aeronavă care însămânțează norii a zburat în jurul țării, luni.

The National, un ziar de stat din Abu Dhabi, de limbă engleză, a citat miercuri un oficial anonim de la centru spunând că marți nu a avut loc nicio însămânțare de nori. El nu a spus, totuși, dacă au existat zboruri anterioare.

Însămânțarea norilor nu ar fi putut, însă, să ducă la asemenea inundații în Dubai

Emiratele Arabe Unite, care se bazează în mare măsură pe instalațiile de desalinizare care consumă energie pentru a furniza apă, efectuează însămânțarea parțială a norilor, pentru a crește nivelul de apă subterană, care e destul de limitată.

Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections, a declarat că inundațiile din Dubai au fost cauzate de un sistem de joasă presiune neobișnuit de puternic care a provocat multe runde de furtuni puternice.

„Nu e nevoie de influența însămânțării norilor pentru a explica potopul record din Dubai”, a spus Masters.

Un alt expert, Steven Siems de la Universitatea Monash din Australia, a a confirmat cele spuse de Masters.

Având în vedere dimensiunea furtunii, orice efort de însămânțare ar fi pur și simplu inutil”, a spus el. „Natura își face deja treaba perfect”, a adăugat acesta.

Oamenii de știință spun, de asemenea, că schimbările climatice în general sunt responsabile pentru furtuni extreme mai intense și mai frecvente, secete, inundații și incendii de vegetație din întreaga lume. Dubai a găzduit discuțiile COP28 despre climă ale Națiunilor Unite chiar anul trecut. Creșterea temperaturilor și alte efecte ale încălzirii globale au fost văzute de multă vreme ca o amenințare la adresa vieții în regiune.

Situația de la aeroport – „Carnagiu absolut”

Ploile au început luni seara. În primă fază, apa nu a fost mai mare de 2 centimetri, potrivit datelor meteorologice culese pe Aeroportul Internațional Dubai. Furtunile s-au intensificat marți în jurul orei 9 dimineața. Ele au continuat pe tot parcursul zilei, cu ploaie și grindină, copleșind de-a dreptul orașul.

Până la sfârșitul zilei de marți, căzuse mai multă apă decât cantitatea medie dintr-un an. O aeronavă a aterizat pe pista aeroportului care era deja inundată. Sosirile au fost oprite marți seara, iar pasagerii s-au chinuit să ajungă la terminale pe drumuri inundate.

Un cuplu a spus că situația de la aeroport este un „carnagiu absolut”.

„Nu poți lua un taxi. Sunt oameni care dorm în stația de metrou. Sunt oameni care dorm în aeroport”, a spus un bărbat.

Aeroportul Internațional din Dubai a recunoscut miercuri dimineață că inundațiile au lăsat „opțiuni de transport limitate” și au afectat zborurile. Echipajele aeronavelor nu au putut ajunge la aerodrom, din cauza inundațiilor.

„Recuperarea va dura ceva timp”, se artă într-o postare de pe X a aeroportului.

Compania de transport pe distanțe lungi Emirates și FlyDubai, compania aeriană low-cost soră, au avut întreruperi majore.

Furtuna a paralizat toată țara

Școlile din Emiratele Arabe Unite au fost închise în mare parte înaintea furtunii. Angajații guvernamentali au fost forțați, de asemenea, să lucreze de la distanță. Mulți muncitori au rămas acasă, deși unii s-au aventurat în urgia ce a lovit țara. Mulți au rămas cu vehiculele blocate în apă. Mașini blocate și luate de apă au fost inclusiv pe Sheikh Zayed Road, o autostradă cu 12 benzi prin centrul orașului Dubai.

Deși autoritățile au trimis cisterne pentru a pompa apa, aceasta s-a revărsat în unele case.

Ploaia este neobișnuită în Emiratele Arabe Unite, o națiune aridă din Peninsula Arabă. Precipitații mai însemnate cad periodic în lunile mai reci de iarnă. Multe drumuri și alte zone nu au drenaj și canalizare, având în vedere lipsa ploilor regulate. Din această cauză apar inundațiile.

Latest news
știri