2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Uniunea Europeană a votat interzicerea biosfenolului A (BPA) în ambalajele care intră în contact cu produse alimentare

Biosfenolul A (BPA) nu va mai putea fi folosit în ambalajele care intră în contact cu produse alimentare.

Uniunea Europeană a votat o propunere de interzicere a bisfenolului A (BPA) în ambalajele pentru alimente și băuturi. Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a asigura „cele mai înalte standarde de siguranță alimentară”, a declarat Comisia Europeană, potrivit Euractiv.

Decizia s-a bazat pe avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat în aprilie 2023 că nivelurile actuale de expunere la Bisfenol A (BPA) au „efecte potențiale dăunătoare asupra sistemului imunitar”.

EFSA a stabilit un aport zilnic tolerabil (TDI) – cantitatea dintr-o substanță din alimente considerată sigură pentru oameni – la 0,2 nanograme per kilogram (ng/kg) de greutate corporală, care este de 20.000 de ori mai mică decât TDI provizoriu de 4 micrograme pe kilogram de greutate corporală recomandată în avizul său anterior din 2015.

Uniunea Europeană, decizie privind BPA

BPA a fost utilizat pe scară largă în ambalarea alimentelor și a băuturilor încă din anii 1960. Din anii 1990, substanța a fost suspectată că provoacă efecte adverse asupra sănătății prin migrarea în alimente.

În 2011, UE a decis să interzică utilizarea acestuia în biberoanele din policarbonat. Apoi a introdus restricții suplimentare în 2018. Nu s-a mai permis utilizarea sa în sticle și recipiente pentru sugari și copii.

Austria, Belgia, Danemarca, Franța și Suedia au introdus deja restricții asupra produselor BPA.

Interdicția va fi adoptată oficial în urma „unei perioade de control de către Parlamentul European și Consiliu”. Aceasta va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024. Perioada de tranziție este între 18 și 36 de luni.

Comisia a remarcat că „se vor aplica excepții limitate în cazul în care nu există alternative sigure disponibile și perioade de tranziție”, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori.

„Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite potențialele întreruperi ale lanțului alimentar”, a concluzionat Comisia Europeană.

spot_img
Latest news
știri