12 C
București
marți, 14 mai, 2024

Fără mașini electrice ieftine din China în UE. Comisia Europeană, demers pentru protejarea producătorilor locali

Comisia Europeană dorește protejarea producătorilor locali de mașini electrice.

Comisia Europeană va investiga producătorii auto din China, pentru a decide dacă se vor impune tarife punitive pentru aceștia, conform Agerpres.

Măsura e menită să protejeze producătorii europeni de mașini electrice.

Investigatorii de la CE vor viza companii precum BYD, Geely și SAIC. Ei încearcă să stabilească dacă mașinile electrice produse în China, mai ieftine, beneficiază în mod incorect de subvenții de stat.

Fiind începută în octombrie 2023, ancheta a fost deja denunțată de autoritățile chineze. Acestea au catalogat-o drept un „pur protecționism“. În plus, Beijingul a atenționat asupra deteriorării relațiilor China – Uniunea Europeană.

Comisia Europeană investighează producătorii de mașini electrice din China

Potrivit unor surse, reprezentanții Comisiei Europene vor verifica răspunsurile la chestionare ale producătorilor auto. Ancheta în teren se va desfășura până pe dta de 11 aprilie, în prezent fiind în faza inițială.

Beijingul nu a întârziat să reacționeze față de demersurile Comisiei Europene. Ministerul Comerțului din China a demarat pe 5 ianuarie o anchetă antidumping privind coniacul importat din UE. Potrivit lui Noah Barkin, consilier principal la Rhodium Group, reacția Chinei vrea doar să arăte UE care vor fi represaliile în cazul impunerii unor taxe punitive.

Mașinile electrice din China sunt de regulă cu 20% mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană. Ponderea mașinilor chinezești EV a crescut cu 8% pe piața europeană și poate ajunge la 15 până în 2025.

Cele mai populare modele care ajung în Uniunea Europeană sunt MG de la SAIC şi Volvo (deţinut de Geely).

spot_img
Latest news
știri