21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Planul guvernului britanic de adaptare la efectele schimbărilor climatice: „profund dezamăgitor”

Guvernul britanic și-a publicat Planul de Adaptare la Efectele Schimbărilor Climatic. Deși acesta promite multe, criticii îl consideră o colecție de măsuri reciclate

Programul Național de Adaptare al Regatului Unit a fost publicat luni, 17.07, de către Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) britanic, relatează Sky News. Guvernul britanic susține că măsurile prezentate în raportul de 140 de pagini vor contribui la creșterea rezistenței Marii Britanii la condițiile meteorologice extreme. Planul nu a fost primit, însă, bine de experții de mediu britanici.

Va avea loc o creștere a colaborării interministeriale ca răspuns la impactul încălzirii globale asupra Marii Britanii

Noul plan, spun miniștrii britanici, evidențiază cum se va asigura protecția oamenilor, locuințelor rezidențiale și întreprinderilor de fenomene meteorologice extreme, precum valuri de căldură, secete și inundații.

De exemplu, Departamentul pentru Educație britanic va efectua, începând cu acest an, evaluări anuale ale riscurilor climatice. De asemenea, acesta va „acorda prioritate soluțiilor bazate pe natură” pentru rezolvarea problemelor legate de inundații și supraîncălzirea în mediile educaționale. Aceasta va include, de exemplu, instalarea de sistemele de drenaj în grădini și umbrirea naturală pentru spațiile exterioare.

Un alt exemplu este cel al Ministerului Justiției. Acesta va cerceta impactul schimbărilor climatice asupra comportamentului personalului și al deținuților. Pe de altă parte, Defra va investiga strategiile locale de recuperare a naturii.

Experții spun că Guvernul nu face altceva decât să spună ceea ce publicul așteaptă să audă

Aceasta vorbește despre investiții în cercetare, bani investiți în sistemele de comunicare între instituții, și sisteme de alertă. 

Toate sunt, însă, idei care au fost deja anunțate. Trimiterile din text conduc, ele însele, la unele acte normative deja bine-cunoscute. De asemenea, spun specialiștii, noul plan nu prezintă un plan bine pus la punct în termeni de date până la care unele măsuri trebuie luate.

Conform publicației The Guardian, planul citează, de exemplu, reglementări de construcții care sunt în vigoare din iunie 2022. Acestea sunt menite să se asigure că locuitorii noilor clădiri rezidențiale nu sunt expuși la căldură extremă. Acestea nu fac nici o referire, însă, la clădirile existente.

De asemenea, Planul  menționează investiția de 5,2 miliarde de lire sterline în noi mijloace de apărare împotriva inundațiilor și a protejării regiunilor costiere – alte planuri anunțate deja în 2020.  Planul Defra pentru managementul apelor, strategiile locale de recuperare a naturii și schemele de gestionare a terenurilor de mediu, au fost, de asemenea, deja anunțate de către guvernul britanic.

Printre criticii documentului se află parlamentarul Partidului Verzilor, Caroline Lucas. Guvernului britanic și planurilor sale, a declarat aceasta, „le lipsește ambiția”

Un alt expert în politici guvernamentale a declarat pentru Sky News că propunerile au fost semne ale „unui guvern care își ține roțile în mișcare, mai degrabă decât să apese pedala de accelerație”.

Lucas, fostul lider al Partidului Verzilor, a spus că multe dintre planurile din documente au fost „preanunțate în urmă cu aproximativ doi ani” și „sunt reciclate acum”.

„Avem un guvern care vorbește despre efectuarea de cercetări pentru a afla de ce și cum se supraîncălzesc clădirile, în loc să vină cu măsuri actuale care să rezolve problema”, a spus ea, pentru Channel 4 News.

Linda Taylor este purtătoarea de cuvânt pentru mediu a Asociației Guvernului Local. Aceasta a spus că unele aspecte  ale planului sunt pozitive. Ea a avertizat, însă, că planul „nu oferă finanțarea generală și sprijinul necesar pentru a permite accelerarea urgentă a acțiunilor locale de adaptare”.

spot_img
Latest news
știri