15.5 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Marea Britanie | Un raport spune că amânarea acțiunii climatice va afecta economia regatului

Un deputat conservator din Marea Britanie spune că amânarea acțiunii climatice riscă să afecteze perspectivele economice ale Regatului Unit, într-o revizuire majoră a planurilor guvernamentale de Net Zero, conform BBC.

Raportul lui Chris Skidmore evidențiază faptul că politicile guvernamentale în materie de climă trebuie să fie mai consecvente și mai ambițioase.

Regatul Unit „rămâne în urmă” cu privire la unele ținte și are nevoie de o „nouă abordare”, se arată în raport.

Deputatul solicită 25 de acțiuni în decurs de doi ani, inclusiv etichetarea ecologică a alimentelor și eliminarea treptată a boilerelor pe gaz până în 2033.

Unele grupuri ecologice au lăudat raportul pentru că se concentrează pe oportunitățile economice de Net Zero și au îndemnat guvernul să țină seama de recomandările sale.

Secretarul din umbră pentru climă, Ed Miliband, a declarat că lipsa de „urgență și consecvență” a guvernului „privează țara noastră de oportunitățile economice pe care le oferă acțiunea climatică”.

Amânarea acțiunii climatice în Marea Britanie riscă să afecteze economia Regatului

De cealaltă parte, Guvernul a spus că Regatul Unit este lider mondial în abordarea schimbărilor climatice și dezvoltarea locurilor de muncă verzi în viitor.

Net Zero se referă la echilibrul dintre cantitatea de gaze cu efect de seră produsă și cantitatea eliminată din atmosferă.

Marea Britanie a stabilit un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2050, ca parte a efortului global de a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Vorbind despre Net Zero ca fiind „oportunitatea de creștere a secolului 21”, Skidmore spune că Regatul Unit „trebuie să se miște rapid” și decisiv pentru a culege beneficiile economice ale atingerii obiectivului.

„Am auzit de la companii că astăzi sunt ratate oportunități economice din cauza slăbiciunilor mediului investițional din Regatul Unit – fie că este vorba despre lipsa de competențe sau despre angajamentul politic inconsecvent”, precizează Skidmore.

„Acțiunea rapidă trebuie să includă și cheltuirea banilor. Știm că investiția în Net Zero astăzi va fi mai ieftină decât amânarea, precum și creșterea beneficiilor economice și climatice.

Evaluarea recunoaște că am rămas în urmă, dar stabilește cum putem fi lideri mondiali în aceste domenii din nou. Trebuie să înlăturăm barierele existente în acest moment”, mai precizează el.

Acțiunile pe care guvernul ar trebui să le demareze

Pe lângă stabilirea obiectivelor pe termen lung, raportul prezintă 25 de acțiuni pe care guvernul ar trebui să le demareze în următorii doi ani. Acestea includ:

  • Legislație pentru eliminarea treptată a boilerelor pe gaz până în 2033, mai degrabă decât în 2035.
  • „Etichetare ecologică” a alimentelor pentru a reduce emisiile de carbon.
  • Reguli de planificare pentru panouri solare.
  • Oferirea de certitudine privind finanțarea pe termen lung pentru proiecte majore Net Zero, inclusiv noi centrale nucleare.
  • Punerea în aplicare a planurilor pentru a crește producția solară și eoliană pe uscat, inclusiv o țintă de creștere a producției solare de cinci ori până în 2035.
  • Închiderea definitivă a arderilor de petrol și gaze până în 2025, mai degrabă decât în 2030

Skidmore concluzionează că Regatul Unit se află într-o „cursă Net-Zero” și amânarea deciziilor riscă să ducă la pierderea locurilor de muncă, a infrastructurii și a investițiilor în alte țări.

„De aceea avem nevoie de o nouă abordare a strategiei noastre Net Zero”, scrie Skidmore.

„Una care identifică misiuni clare de 10 ani care pot fi stabilite în diferite sectoare, oferind viziunea și securitatea părților interesate și investitorilor”, mai precizează parlamentarul.

Latest news
știri