24.6 C
București
marți, 21 mai, 2024

Uniunea Europeană cere marilor puteri să reducă rapid emisiile de gaze

Demnitarii de la Bruxelles cer Chinei, SUA și Indiei să reducă repede emisiile de gaze cu efect de seră. Oficialii europeni spun că emisiile de gaze din cele trei țări au crescut îngrijorător.

UE cere Chinei, Indiei și SUA să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Mai ales că și consumatorii, dar și firmele din Uniune încep să devină nemulțumiți, potrivit g4media. Asta pentru că transformarea sistemului energetic într-unul verde este costisitor. Drept urmare inclusiv cele trei state care poluează mai mult ar trebui să suporte financiar această povară. În ceea ce privește Uniunea, aceasta a reușit să reducă emisiile de gaze. Practic din 1990 când proporția era la 16,8%, în 2021, UE a ajuns șa 7,3% emisii de gaze. Reducerea lor a fost făcută prin eliminarea parțială a cărbunelui din producția energetică.

În China și India emisiile de gaze au crescut proportional cu cererea de energie

Asta în timp ce în India și China emisiile creșteau odată cu cererea de energie. Pe de altă parte, în Uniune acum sunt tensiuni legate de țintele stabilite pentru 2040. Asta pentru că strategiile climatice nu pot fi susținute de bugete suprasolicitate. Iar în tot acest timp se amplifică temerile legate de încălzirea globală.
Până în acest moment, s-a stabilit la nivel mondial că până în 2030 să scadă emisiile de gaze cu 43%. Asta dacă se dorește limitarea încălzirii globale la 1,5 grade în comparație cu nivelul pre-industrial. În acest moment, potrivit ONU, Terra se află pe o traiectorie către o încălzire cu 2,4-2,6 grade până în 2100.

Până în 2030 se urmărește reducerea emisiilor cu 50%

Planul Uniunii Europene este acela de a reduce până în 2030 să își reducă emisiile cu 50%. Asta ar însemna că până în 2050 să fie zero net la acest capitol. Oficialii UE spun totuși că România și Polonia negociază pentru modificarea obiectivelor. Cu toate acestea sunt și țări care ar dori accelerarea măsurilor. „Dacă am convinge China să-și asume ținte ridicate de reducere a emisiilor, UE ar avea mai mult spațiu”. A spus un oficial UE. Pe de altă parte, Comisia europeană a avertizat că lipa unei ținte ambițioase va fi dăunătoare. „UE ar risca să-și rateze obiectivul climatic intern pentru 2050. Și, posibil, să-și submineze capacitatea de a stimula acțiunea climatică pe plan internațional”. A explicat Comisia.

spot_img
Latest news
știri