Fotbalul s-a confruntat cu temperaturi extreme la recenta Cupă Mondială a Cluburilor din Statele Unite — o anticipare a condițiilor climatice dificile care îi așteaptă pe jucători și suporteri în vara viitoare, când SUA, alături de Mexic și Canada, vor găzdui Cupa Mondială, notează AP, citat de News.ro.
Pe fondul încălzirii globale, specialiștii atrag atenția că desfășurarea competițiilor majore de fotbal în lunile de vară din emisfera nordică devine tot mai riscantă pentru sănătatea atât a sportivilor, cât și a publicului.
Unii experți propun chiar ca FIFA să ia în considerare modificarea calendarului competițional pentru a reduce expunerea la valurile de căldură.
FIFA, presată să schimbe calendarul competițiilor din cauza riscurilor provocate de căldură
Unii sugerează că FIFA ar trebui să ia în considerare ajustarea calendarului fotbalistic pentru a reduce riscul apariţiei bolilor cauzate de căldură.
Turneele de fotbal din iunie şi iulie sunt o tradiţie care datează de la prima Cupă Mondială, din 1930, mai scrie sursa citată.
De atunci, perioada de trei luni iunie, iulie şi august a devenit mai caldă cu 1.05 grade Celsius la nivel global, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA.
În acelaşi timp, temperaturile din Europa au crescut cu 1.81 grade Celsius. Ritmul încălzirii s-a accelerat începând cu anii 1990.
Căldurile extreme, un risc tot mai mare pentru sporturile de intensitate ridicată în aer liber
Climatologii spun că acesta este un factor care trebuie luat în considerare atunci când se practică sporturi de intensitate ridicată în aer liber, cum ar fi fotbalul, citează Știri pe Surse.
FIFA a minimizat riscul reprezentat de căldură în evaluarea internă a candidaturii pentru Cupa Mondială din 2030, afirmând că ”sunt dificil de prevăzut condiţiile meteorologice, având în vedere evoluţia actuală a climei globale şi locale, dar este puţin probabil să afecteze sănătatea jucătorilor sau a altor participanţi”.