18.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Dezastru ecologic: Sute de hectare cu păduri virgine din România au fost doborâte din cauza schimbărilor climatice

Agent Green: ”Schimbările climatice au lovit pădurea României într-un mod fără precedent”

Organizația Agent Green a precizat că sute de hectare cu păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost doborâte în noaptea de 13-14 iulie.

Reprezentanții Agent Green au vizitat dezastrul din Semenic și au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu

Chiar dacă stația meteo de la Bozovici a înregistrat doar o viteză a vântului de 60 km/h, aceste doborâturi ar necesita vânturi cu o viteză de peste 160 km/h. Practic, fenomenul a fost amplificat de schimbările climatice.

Pădurile virgine sunt cele mai rezistente la condițiile meteorologice extreme.

Până acum, asemenea efecte nu au fost consemnate în pădurile virgine din Europa

Acest incident reprezintă un semnal puternic de alarmă pentru politicieni, pentru administrația silvică și pentru cetățeni, indicând că actualul cod silvic nu ia în considerare adecvat problema schimbărilor climatice.

Dezastrul din Semenic demonstrează și faptul că toate pădurile strict protejate (aproximativ 2% din pădurea României) sunt vulnerabile în fața schimbărilor climatice atât timp cât în jurul lor se practică tăieri care destabilizează pădurea.

Organizația cere Minsterului Mediului și Romsilva să:

  • Nu intervină în niciun fel în dezastrul din Semenic (atât în situl UNESCO, cât și în afara acestuia) pentru a asigura stocarea de carbon din arborii doborâți și regenerarea naturală a pădurii;
  • Să mărească zona tampon a sitului UNESCO astfel încât această să reprezinte o bandă lată de cel puțin 1km;
  • Să protejeze strict 10% din pădurea României iar în restul pădurii să nu se mai practice tăieri rase și progresive ci doar selective pentru a asigura starea de masiv la nivelul întregii țări.
Latest news
știri