12.2 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Munții Măcinului, parte dintr-un proiect internațional pentru reducerea incendiilor forestiere. ASFOR: „Neglijența umană este un factor important de luat în considerare în atenuarea acestor incendii”

TREEADS este un proiect la scară largă al UE dedicat luptei cu incendiile de vegetație. În România, principalul obiectiv al acestui program este reducerea incidenței incendiilor forestiere cu 50%.

România este implicată în proiectul TREEADS, un program al Uniunii Europene, care are rolul de a lupta împotriva incendiilor de vegetație/

Proiectul reunește 47 de organizații  din 13 țări europene și Taiwan și implică peste 100 de experți, transmite Asociația Forestierilor din Români(ASFOR), parte implicată în derularea acestuia, alături de Ministerul Mediului și Fundația pentru SMURD.

Recent, s-a stabilit indicatorul pentru această etapă în România, în Parcul Natural Munții Măcinului din județul Tulcea, cea mai veche formațiune geologică din țară. Parcul a fost declarat arie protejată din anul 2000.

ASFOR: „Neglijența umană este un factor important de luat în considerare în atenuarea acestor incendii”

Frumusețea naturală a locului atrage mulți turiști, însă, vizitele nu arată că unii oameni sunt dornici să protejeze Mediul.

Printre vulnerabilitățile identificate ale zonei se numără turismul necontrolat, braconajul, pășunatul împrăștiat, exploatarea forestieră ilegală care duce la suprimarea habitatelor, arderea vegetației, distrugerea exemplarelor de floră spontană, capturarea ilegală a țestoaselor terestre dobrogene, extinderea fermelor, autovehiculele de teren, ATV-urile și motocicletele care tulbură liniștea zonei. Din cauza acestei abundențe de vizitatori, neglijența umană este un factor important de luat în considerare în prevenirea și atenuarea incendiilor forestiere”, transmite ASFOR.

Incendiile de vegetație, de necontrolat

foto cu caracter ilustrativ. Sursă: captură video Youtube

Proiectul TREEADS se implementează cu produse de ultimă generație, cu tehnologii mature și verificate (TRL ridicat) și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenire și pregătire împotriva incendiilor, detectare și răspuns, restaurare și adaptare. Toate aceste etape se vor regăsi într-un ecosistem pe o platformă de management al incendiilor, susțin partenerii din România. Ei doresc reducerea incidenței incendiilor forestiere cu 50%, controlul oricărui incendiu în mai puțin de 24 de ore.

Grecia, Spania, SUA și Maroc au fost puternic afectate de incendiile forestiere. Milioane de hectare de pădure s-au făcut scrum în perioada 2008-2022, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere(European Forest Fire Information System). În cifre, înseamnă o creștere cu 80% față de ultimii 14 ani.

Latest news
știri