16.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Cercetătorii spun că au „conversat”, pentru prima dată în istorie, cu balenele

Cercetătorii au reușit să comunice în premieră cu un exemplar de balenă cu cocoașă.

„Conversațiile” cu balena cu cocoașă oferă informații valoroase despre modul în care oamenii ar putea comunica într-o zi cu viața extraterestră, conform Live Science.

Cercetătorii de la Institutul SETI, Universitatea din California Davis și Alaska Whale Foundation au „conversat” recent cu o balenă cu cocoașă. Aceasta a primit numele de Twain. Ei au folosit un difuzor subacvatic și au înregistrat un apel „de contact”. Twain a răspuns la apelul cercetătorilor. Au fost potrivit variațiile de interval dintre semnalele fiecărui apel de redare pe o perioadă de 20 de minute.

Această demonstrație a comunicării între specii are implicații pentru căutarea inteligenței extraterestre, spun cercetătorii.

„Credem că acesta este primul astfel de schimb de comunicare între oameni și balenele cu cocoașă”, a spus Brenda McCowan, autorul principal al studiului din U.C. Davis.

Asemenea modului în care echipajele de astronauți simulează misiunile pe Marte sau pe Luna de pe Pământ, echipa Whale-SETI studiază sistemele de comunicații ale balenei cu cocoașă. Cercetătorii vor să înțeleagă mai bine cum să detecteze și să interpreteze semnalele din spațiul cosmic. Descoperirile lor pot fi folosite pentru a dezvolta filtre care pot fi aplicate oricăror semnale extraterestre primite.

Cercetătorii au comunicat cu balenele

„Din cauza limitărilor actuale ale tehnologiei, o presupunere importantă a căutării inteligenței extraterestre este că extratereștrii vor fi interesați să ia contact și astfel să țintească receptorii umani”, a declarat Laurance Doyle, coautor al studiului de la Institutul SETI, în declarație.

„Această presupunere importantă este cu siguranță susținută de comportamentul balenelor cu cocoașă”, a adăugat el.

Răspunsul lui Twain la fiecare apel de redare prezintă un nivel sofisticat de înțelegere și interacțiune. Balena cu cocoașă s-a apropiat și a înconjurat barca echipei după ce a auzit apelul de contact. Potrivit studiului, potrivirea variațiilor de interval dintre fiecare apel reflectă un stil de conversație asemănător omului.

„Balenele cu cocoașă sunt extrem de inteligente. Ele au sisteme sociale complexe. Ele fac unelte – plase din bule pentru a prinde pești. Balenele omunică intens atât prin cântece, cât și prin apeluri sociale”, a spus Fred Sharpe, coautor al studiului.

Prin urmare, comunicarea cu balenele cu cocoașă oferă o oportunitate unică de a studia comunicarea inteligentă la speciile non-umane. Echipa va aplica principiile teoriei informației pentru a dezvolta filtre care pot ajuta la procesarea semnalelor extraterestre și la căutarea vieții inteligente dincolo de Pământ.

spot_img
Latest news
știri