13.7 C
București
joi, 9 mai, 2024

Primul satelit din lemn va fi trimis în spațiu în 2024

În înercarea de a limita poluarea luminoasă și de a crea un mediu mai durabil, cercetătorii vor trimite în spațiu primul satelit făcut din lemn.

NASA și Japonia vor lansa primul satelit din lemn din lume în 2024, conform Live Science.

În încercarea de a face gunoaiele spațiale biodegradabile, cercetătorii vor să se folosească de lemnul de magnolie.

NASA și Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) intenționează acest lucru în încercarea de a face zborurile spațiale mai durabile.

LignoSat, care are dimensiunea unei căni de cafea, urmează să fie lansat pe orbită până vara viitoare, potrivit agențiilor spațiale.

Lemnul nu arde și nu putrezește în vidul fără viață al spațiului. El va arde și se va transforma într-o cenușă fină la reintrarea în atmosfera Pământului. După ce și-au testat cu succes mostrele de lemn la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) la începutul acestui an, oamenii de știință cred că satelitul de testare este pregătit pentru lansare.

Primul satelit din lemn va fi trimis în spațiu

„Trei specimene de lemn au fost testate. Ele nu au prezentat nicio deformare după expunerea în spațiu”, au spus cercetătorii în luna mai.

„În ciuda mediului extrem al spațiului cosmic care implică schimbări semnificative de temperatură și expunere la razele cosmice intense și particule solare periculoase timp de zece luni, testele au confirmat că nu există descompunere sau deformare, cum ar fi fisurarea, deformarea, decojirea sau deteriorarea suprafeței”, se precizează în comunicat.

Pentru a decide ce lemn să folosească, oamenii de știință au trimis trei mostre de lemn: magnolie, cireș și mesteacăn. Acestea au fost păstrate într-un modul care a fost expus spațiului. Cercetătorii au optat pentru magnolie, deoarece este mai puțin probabil să se rupă în timpul producției.

Sursă – www.nanosats.eu/sat/lignosat

Peste 9.300 de tone de obiecte spațiale – inclusiv gunoaie spațiale, cum ar fi sateliți inoperanți și bucăți de etape de rachete uzate – orbitează în prezent în jurul Pământului. Dar metalele strălucitoare din care sunt fabricate, cum ar fi titanul ușor și aluminiul, măresc luminozitatea generală a cerului nocturn cu peste 10% pe mari părți ale planetei. Astfel se creează poluare luminoasă ambientală care face fenomenele spațiale îndepărtate mai greu de detectat.

Navele spațiale fabricate din metal sunt, de asemenea, scumpe și reprezintă o amenințare pentru ISS, pentru alte nave spațiale care transportă oameni și – dacă sunt suficient de mari pentru a supraviețui reintrării în atmosferă – și pentru oamenii de pe Pământ. Sateliții din lemn precum LignoSat ar trebui, teoretic, să fie mai puțin dăunători decât gunoiul spațial, potrivit cercetătorilor.

spot_img
Latest news
știri