12.7 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

Groenlanda a înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 1.000 de ani

Groenlanda a înregistrat temperaturi care poartă o „semnătura clară a încălzirii globale”, potrivit unui nou studiu al nucleelor de gheață, potrivit Al Jazeera.

Noile date au dezvăluit că temperaturile din Groenlanda sunt cele mai ridicate din ultimii 1.000 de ani, acest fapt fiind cauzat de impactul tot mai mare al schimbărilor climatice.

Studiul, publicat în revista științifică Nature, a constatat că temperaturile au crescut cu 1,5 grade Celsius peste media secolului al XX-lea din 1995.

Datele arată că nucleele de gheață ale Groenlandei, potrivit probelor prelevate din straturile de gheață, s-au încălzit substanțial.

„Continuăm să vedem temperaturi în creștere între anii 1990 și 2011”, a spus autorul principal al studiului, Maria Hoerhold, glaciolog la Institutul Alfred Wegener din Germania.

„Acum avem o semnătură clară a încălzirii globale, a completat ea.

Mai multe studii au semnalat topirea ghețarilor

În noiembrie 2022, un raport al Națiunilor Unite a constatat că mulți dintre cei mai faimoși ghețari din lume ar putea dispărea până în 2050, odată cu încălzirea planetei.

Din cei peste 18.600 de ghețari pe care organizația îi monitorizează pe 50 de situri ale Patrimoniului Mondial, se așteaptă ca aproximativ o treime să dispară până la jumătatea acestui secol.

În plus, un alt studiu a constatat că două treimi din ghețarii lumii vor dispărea până în 2100.

Groenlanda, cele mai ridicate temperaturi din ultimul mileniu

Probele extrase din gheața din Groenlanda, care dezvăluie informații despre schimbările de temperatură pe termen lung, necesită timp pentru a fi analizate.

Datele din nuclee au fost actualizate ultima dată în 1995 și sugerau anterior că Groenlanda nu se încălzește la fel de repede ca restul regiunii arctice.

Cu toate acestea, nucleele nou analizate, prelevate în 2011, arată o creștere bruscă a încălzirii în ultimii 15 ani.

Glaciologul Maria Hoerhold a mai precizat că variabilitatea naturală a vremii și oscilațiile cauzate de un sistem meteorologic ocazional numit „blocarea Groenlandei” au ascuns anterior impactul schimbărilor climatice cauzate de om.

Cu toate acestea, în anii 1990, această schimbare a devenit prea evidentă pentru a mai fi ignorată.

Datele anterioare au arătat încălzirea Groenlandei într-un ritm mai scăzut decât în restul Arcticii, care se încălzea de patru ori mai repede decât media globală.

Datele de acum demonstrează că și în Groenlanda se întâmplă același lucru.

În primii 800 de ani, temperaturile s-au răcit treptat, apoi au urcat și coborât înainte de o creștere dramatică în anii 1990.

Maria Hoerhold a spus că există „aproape zero” șanse ca vârful de după 1995 să fie atribuit unui alt factor decât schimbărilor climatice.

Un alt set de nuclee de gheață a fost prelevat în 2019, dar datele sunt încă în studiu.

Cercetarea a mai arătat că mai multă apă este eliberată pe măsură ce gheața din Groenlanda se topește, contribuind la creșterea nivelului mării.

„Ar trebui să fim foarte îngrijorați de încălzirea Groenlandei de Nord”, a mai spus Jason Box, cercetător al Institutului de Meteorologie Daneză.

spot_img
Latest news
știri