Încălzirea globală a dus la reducerea dimensiunilor unui ghețar din Elveția

Sursa foto: Captură Reuters via Youtube
Sursa foto: Captură Reuters via Youtube

Un ghețar uriaș de pe Muntele Titlis din Elveția s-a micșorat drastic în ultimele decenii. Fenomenul reprezintă o consecință a încălzirii globale.

Conform oficialilor prezenți în apropiereau unei stațiuni de schi locale, se încearcă acum încetiniera topirii gheții. Prin urmare, oamenii au adus mai multe pături imense de lână pe care le-au aruncat peste ghețar.

Suprafața acoperită este de peste 1 milion de metri pătrați, dimensiunile fiind similare cu aproximativ 14 terenuri de fotbal.

Scopul este izolarea ghețarului și depozitelor de zăpadă prin reflectarea unei cantități considerabile din energia Soarelui înapoi în atmosferă, folosind materialul alb, precizează publicația Descoperă.ro.

2100 reprezintă anul în care 90% din ghețarii din Elveția vor dispărea din cauza schimbărilor climatice

Încălzirea globală a dus la o situație disperată, industriile locale sunt din ce în ca mai amenințate, iar efectele devastatoare pot fi observate zilnic.

Potrivit guvernului elvețian, 90% din cei 1.500 de ghețari rămași pe Muntele Titlis vor dispărea până în anul 2100 dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse.

Conform declarațiilor făcute de către oficialii locali, dimensiunea păturilor de lână a trebuit să fie modificată în mod constant în ultimii ani, pentru ca strategia să aibă un efect real.

Muncitorii au fost nevoiți să coasă cu mare atenție păturile. Aceștia au acoperit ghețarul în decurs de cinci până la șase săptămâni în vara aceasta, mai arată sursa citată.

Efectele încălzirii globale, resimțite în toată lumea

Efectele încălzirii globale sunt resimțite în toată lumea. Momentan, fenomene meteo extreme (furtuni devastatoare și incendii de vegetații cumplite) au afectat mare parte din America de Nord și nord-vestul Pacificului”, scrie Futurism.

În luna iulie, ghețarul Presena a fost acoperit pentru a fi protejat de căldura din timpul verii. Operațiunea implica acoperirea acestuia cu benzi lungi de pânză. Prin acest mod, se poate împiedica dispariţia zăpezii de dedesubt.

Autoritățile încearcă salvarea ghețarului situat în nordul Italiei încă din 2008.