16.7 C
București
joi, 9 mai, 2024

Parlamentul European interzice dezinformarea și declarațiile înșelătoare despre produse

Etichetele precum „ecologic,” „natural,” „biodegradabil,” „neutru din punct de vedere climatic,” sau „eco,” nu mai pot fi aplicate pe produse în absența dovezilor concrete

Parlamentul European (PE) va interzice utilizarea declaraţiilor de mediu înşelătoare.

Directiva, adoptată cu 593 voturi pentru, 21 împotrivă şi 14 abţineri, urmăreşte să protejeze consumatorii de practicile de marketing înşelătoare şi să îi ajute să facă alegeri mai bune atunci când cumpără diverse bunuri, informează un comunicat al legislativului comunitar.

Parlamentul European a votat în favoarea interzicerii utilizării declarațiilor de mediu înșelătoare

În cadrul acestor eforturi, lista UE cu practici comerciale interzise va fi extinsă pentru a include mai multe obiceiuri de marketing problematice legate de dezinformarea ecologică, cunoscută și sub denumirea de „greenwashing,” precum și de uzura prematură a bunurilor.

Noile norme sunt concepute în principal pentru a îmbunătăți fiabilitatea și claritatea etichetelor produselor prin interzicerea utilizării unor declarații de mediu înșelătoare, cum ar fi „ecologic,” „natural,” „biodegradabil,” „neutru din punct de vedere climatic,” sau „eco,” în absența unor dovezi concrete.

De asemenea, utilizarea etichetelor de sustenabilitate va fi reglementată, având în vedere confuzia cauzată de proliferarea lor și absența datelor comparative.

În viitor, în UE vor fi permise doar etichetele de sustenabilitate bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice

În egală măsură, directiva va interzice afirmațiile bazate pe schemele de compensare a emisiilor care susțin că un produs ar avea un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului.

Pentru a deveni lege, directiva trebuie să primească aprobarea finală din partea Consiliului, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune aceste reguli în legislația lor națională.

spot_img
Latest news
știri