15.6 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

USR a depus un nou amendament pentru protecția animalelor

Polițiștii vor putea interveni cu echipamente medicale, în momentul în care există cazuri de abuz, neglijență sau cruzime împotriva animalelor. În egală măsură, medicii veterinari din cadrul Poliției Române își vor putea practica profesia în afara MAI

Împreună cu Filip Havârneanu, deputat USR de Iași, deputatul Bogdan Rodeanu a depus un pachet de proiecte de lege care vor îmbunătăți semnificativ protecția animalelor în România, dar și funcționarea Poliției Animalelor.

Deputatul USR din Galați a reamintit că statul român a înființat Poliția Animalelor ( structură în cadrul MAI ) pentru a avea un instrument specializat în anchetarea infracțiunilor privind violența și actele reprobabile la adresa animalelor, domestice și sălbatice.

Bogdan Rodeanu: ”Poliția Animalelor a fost lansată cu surle și trâmbițe arătând că România a intrat în rândul țărilor civilizate, în care societății îi pasă de necuvântătoare. Au fost angajați tineri absolvenți de medicină veterinară, care au fost instruiți să devină ofițeri de poliție. Să aplice legea. Dar politica românescă a greșit la punerea în practică a ideii”

Deputatul USR a explicat că tinerii medici veterinari angajați pentru a aplica legea și a apăra animalele nu mai au posibilitatea de a profesa medicină veterinară odată ce și-au asumat și rolul de polițiști.

Astfel, oameni care au adus pasiunea pentru animale în meseria de om al legii nu aveau dreptul legal de a trata, de a ajută și de a interveni pentru a salva viața a unui necuvântător. Chiar dacă pregătirea teoretică a veterinarilor din Poliție este la nivelul cerut, numai practică efectuată constant și continuu menține nivelul profesional al veterinarilor din MAI la standardele în continuă creștere, în toată complexitatea profesiei de medic veterinar”, a punctat Bogdan Rodeanu.

”Nici amenda și nici pedepsirea vinovatului nu salvează viața victimei necuvântătoare”

În egală măsură, Filip Havârneanu a precizat că, în condițiile în care în România există peste 10 milioane de animale de companie, polițiștii au nevoie de dotări și de o lege care să le permită să salveze viețile necuvântătoarelor, acolo unde sunt chemați pentru cercetarea unui abuz sau a unei fapte ilegale care pune în pericol un animal.

Au fost dese cazuri în România când, în timpul intervențiilor, viața animalelor a depins de rezolvarea unei urgențe medicale, iar salvatorii nu au dispus de echipamentele adecvate. Nici amenda și nici pedepsirea vinovatului nu salvează viața victimei necuvântătoare: de aceea, venim cu o inițiativă completă”, a declarat Filip Havârneanu.

Deputat USR din Galați: ”Vedem aproape zilnic cum necuvântătoarele sunt supuse relelor tratamente. Vedem răutate, inconștiență și încălcări ale legilor în vigoare”

Deputatul de Galați a adăugat că, până acum, medicilor veterinari din Poliția Română le era interzisă practicarea profesiei în afară MAI.

Practic, nu aveau dreptul de a interveni pentru a salva un animal și nu puteau face demersurile legale pentru a îndepărta pericolul.

Acum, o vor putea face – și îi încurajez să o facă. Proiectul de lege pe care l-am depus le va asigura cadrul legal necesar. De asemenea, pachetul conține și prevederi ce ajută la dotarea Poliției Animalelor cu instrumentarul medical necesar intervențiilor de urgență. Cum am mai spus si mai devreme, pentru că angajații din cadrul Poliției Animalelor să nu fie obligați să asiste neputincioși la suferință. De aceea, trebuie să ne asigurăm că polițiștii sunt sprijiniți în mod adecvat, legal și cu echipamente corespunzătoare. Pentru că sancțiunile pedepsesc abuzul, dar nu salvează vieți”, a conclus Bogdan Rodeanu.

spot_img
Latest news
știri