17.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

4 milioane de români sunt afectați de poluarea fonică

Infoclima: ”Din păcate această expunere poate avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator cauzate de efecte fiziologice și emoționale pe termen lung, precum și de o reducere a calității somnului”

În România, aproape 4 milioane de persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot generat de trafic.

Această expunere poate duce la probleme grave de sănătate, printre care afecțiuni ale inimii, probleme ale sistemului circulator, depresie, dar și o reducere a calității somnului.

Sub titlul întrebare, ”Zgomotele puternice ne afectează calitatea vieții în orașe?”, Alexandru Luchiian vorbește în cel mai recent articol publicat de platforma InfoClima , despre zgomotul în care trăim. 

Când discutăm despre transportul urban, poluarea fonică este generată de traficul de pe șosele, căile ferate și aviație

În România, aproape 4 milioane de persoane sunt expuse la niveluri ridicate de zgomot produs de traficul rutier în timpul zilei (55 dB), în timp ce aproape 3 milioane se confruntă cu niveluri ridicate de zgomot în timpul nopții (50 dB).

De asemenea, aproximativ 150.000 de persoane sunt expuse la niveluri ridicate de zgomot produs de traficul feroviar în timpul zilei (55 dB).

Conform raportului ”Environmental noise in Europe” din 2020, România se află într-o poziție nefavorabilă în Europa în ceea ce privește procentul locuitorilor expuși la poluarea fonică industrială.

Milioane de români sunt afectați de zgomotele produse de fabrici și șantiere

Desigur, deși industria a cunoscut o scădere în România, încă mai există fabrici în funcțiune, cum ar fi Kronospan în Brașov și Sebeș, sau Azomureș în Târgu Mureș.

În plus, în ceea ce privește construcțiile și șantierele, orașul Cluj-Napoca a experimentat o creștere semnificativă, determinată de cerere, ceea ce a dus la apariția unor șantiere în diverse locații.

În întreaga Europă, zgomotul ambiental, în special cel generat de traficul rutier, rămâne o problemă majoră de mediu.

Latest news
știri