18.3 C
București
joi, 2 mai, 2024

Un val de căldură care a ucis mai multe persoane a fost asociat cu schimbările climatice ”de origine umană”

Canicula extremă a durat 5 zile și a afectat statele Mali şi Burkina Faso

Valul de căldură care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a afectat agricultura si a ucis oameni, in Sahel, la începutul lui aprilie, este legat de modificările climatice ”de origine umană”.

Sunt concluziile cercetătorilor de la reţeaua World Weather Attribution (WWA) într-un studiu publicat joi, relatează AFP, citat de Știrile Pro TV.

Vârful maxim al valului de căldură a fost de 48.5°C

De la 1 la 5 aprilie, Mali şi Burkina Faso au înregistrat temperaturi extreme – atât ca durată, cât şi ca intensitate.

Canicula, cu temperaturi de peste 45°C, a dus la decesul mai multor persoane din aceste țări.

Observaţii ale cercetătorilor şi comparaţii cu modele de temperaturi ”arată că valul de căldură de magnitudine observat în martie şi aprilie 2024 în regiune ar fi fost imposibile dacă nu ar fi existat o înălzire globală de 1.2°C ”de origine umană”.

În egală măsură, raportul mai transmite că un episod ca acela care a afectat Sahelul timp de cinci zile în aprilie are loc în principiu doar ”o dată la 200 de ani”.

Temperaturile extrem de ridicate sunt frecvente în Sahel în această perioadă a anului, însă cel din aprilie ”ar fi fost mai redus cu 1.4°C” în regiune ”dacă oamenii nu ar fi provocat încălzirea planetei arzând energii fosile”, au mai declarat autorii raportului.

Latest news
știri