8.8 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

Aproape 18.000 de porci, sacrificați din cauza pestei porcine

Din cauza riscului de extindere a focarului autoritățile au decis să ucidă animalele infestate. În acest fel se reduce către minimum posibilitatea ca alte ferme să fie infestate cu virusul pestei porcine africane.

Direcția Sanitar Veterinară din județul Timis a anunțat că au fost declarate și confirmate două focare de pestă porcină africană. Unul dintre acestea este la exploatația comercială de porcine aparținând societății Smithfield România, la Ferma Cenei localitatea Cenei și respectiv într-o exploatație nonprofesională de porcine din localitatea Opătița, județul Timiș.

După ce au fost examinate probele provenite de la porcii domestici s-a constatat că există virusul. Drept urmare probele au fost trimise la Institutul de  Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și  identificare a virusului pestei porcine africane.

Porcii vor fi uciși imediat

Ulterior s-a declarat focarul de Pesta Porcină Africană. Drept urmare a fost convocată sedința cu toți membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma  căreia s-a votat uciderea imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare a materialelor de risc. Cei de la exploatații au transmis că în total, ar urma să fie sacrificate 17.900 de porcine încercându-se evitarea sacrificării pentru alte câteva mii de animale, situate în altă hală. S-au stabilit de asemenea și zone de protecție, astfel la 0-3 km, cu următoarele localități – Cenei, Bobda.

Boala nu afectează oamenii

Legat de focarul din localitatea Opătița,  probele recoltate  de la porcinele din exploatație nonprofesională au fost examinate la Timișoara și a fost declarat focarul de pestă porcină africană. Și aici s-a stabilit o zonă de protecție cu următoarea localitatea- Opătiția. Legat de această nouă confirmare DSVSA Timiș va lua  toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Cu privire la influența pe care această boală o are la oameni, specialiștii reamintesc că nu îi afectează sub nicio formă. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

spot_img
Latest news
știri