9.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Prețurile plasticului reciclat, „sub presiune,” în unele părți ale Europei

Inflația ridicată și incertitudinea de pe piețele financiare afectează încrederea consumatorilor, spun sepcialiștii

Prețurile plasticului reciclat se află sub „presiune crescută” în anumite părți ale Europei, a declarat Biroul Reciclării Internaționale (BIR).  Acestea suferă din cauza inflației ridicate și a incertitudinii de pe piețele financiare. Ambele afectează încrederea consumatorilor, în momentul de față, arată letsrecycle.com. Cei doi factori au un impact diferit asupra prețurilor plasticului reciclat din diverse țări europene.

Plasticul din polipropilenă, în special afectat, în Olanda

Henk Alssema, Președintele Comitetului pentru Materiale Plastice al BIR, a explicat acest scenariu, într-un raport trimestrial al BIR. Vremurile economice dificile pe care le trăim au dus la un scenariu de „ofertă ridicată și cerere scăzută,” spune acesta. În Olanda, cererea scăzută a dus, astfel, și la scăderea prețurilor, a adăugat Alssema, angajat al companiei Olandeze VITA Plastics . 

Plasticul din polipropilenă a fost în special afectat, continuă acesta. Prețurile au scăzut „substanțial” de la an la an, la sub 900 de euro pe tonă. Materialele plastice HDPE au fost, de asemenea, afectate de scăderea cererii de produse noi. În cazul acestora, prețurile au scăzut  la aproximativ 950 EUR pe tonă.

Foto: Unsplash

„Nu ne așteaptăm ca prețurile prezentate mai sus să își revină, pe termen scurt; de fapt, ele pot scădea și mai mult. Atâta timp cât există incertitudine pe piață și consumatorii nu consumă, vom rămâne în aceeași situație,” a explicat Alssema

„Prețurile pentru materia primă au scăzut, de asemenea, substanțial. Drept urmare, multe companii decid să folosească materie primă, din nou, mai degrabă decât reciclată, făcând astfel vânzarea materialului reciclat mult mai dificilă, în prezent.Se cere tot mai puternic formularea unor reguli care să impună obligativitatea utilizării materialelor reciclate; aceasta este singura modalitate de a crea stabilitate între cerere și ofertă, precum și stabilitate în ceea ce privește prețul,” a adăugat acesta.

Norvegia: materialele virgine ieftine reduc cererea de reciclare

Kay Riksfjord, de la firma norvegiană REVAC AS, a spus, și el, că „situația geopolitică și criza bancară” fac „situația tensionată și mai dificilă”.

Acesta a spus că materialele virgine sunt încă ieftine, acest lucru reducând cererea de reciclare. Costurile de incinerare a deșeurilor în Norvegia, spune acesta,  „sunt la cele mai scăzute niveluri pentru o perioadă lungă de timp, rezultatul fiind o piață secundară a materialelor plastice foarte liniștită”.

„Deși scăderi ale prețurilor sunt încă raportate pentru unele materiale reciclate, alte mărfuri se stabilizează acum. Prețurile raportate, pot fi, în anumite cazuri, diferite de ceea ce se poate obține de fapt pe piață,” a mai explicat Riksfjord.

Foto: Unsplash

Evoluții generale pozitive ale pieței, în Germania

Situația nu este negativă, însă, pe tot continentul. Stephanie Kötter-Gribbe de la compania germană Best Plastic Management GmbH a declarat că „evoluțiile generale ale pieței sunt pozitive, iar lanțul valoric al materialelor plastice rămâne intact.”

În Germania, industria „continuă să fie în general stabilă”, a spus ea. Costurile cu energia afectează, însă, comenzile de la producători, a avertizat, totuși, Kötter-Gribbe. 

Aceasta a vorbit despre avantajele viitoarelor reglementări, care includ introducerea unei noi taxe, de anul viitor, pentru ambalajele din plastic de unică folosință.

„Astfel, din 2024, producătorii vor trebui să se înregistreze și, din 2025, vor trebui să plătească taxa într-un fond, în funcție de volumul de produse din plastic de unică folosință introduse pe piață. Acest fond va fi folosit apoi pentru a rambursa costurile de curățare a zonelor publice din municipalitățile și orașele din Germania”, a explicat ea.

Spania: politicile intervenționiste au stimulat piața de profil

Reprezentanta Spaniei, Natalia Cruz Cayuela, a arătat cum reglementarea pieței spaniole de profil a dus la stimularea acesteia.

Două noi reglementări din Spania au afectat pozitiv piața materialelor plastice, spune aceasta. Una  se referă la o nouă taxă pentru ambalajele din plastic nereutilizabile. Celalată are în vedere excluderea plății de TVA la livrarea deșeurilor de plastic.

Deși măsurile au ajutat, spune Cruz Cayuela, costurile actuale ale energiei creează probleme pentru reciclatori. Ca și în celelalte cazuri, costurile lor ridicate de producție fac ca prețurile plasticului reciclat să fie ridicate, în comparație cu plasticul virgin.

Impactul asupra prețurilor variază, și pe piețele din afara Europei

Mahmoud Al Sharif, de la Sharif Metals Group, a decarat că Orientul Mijlociu raportează o cerere mai mare de plastic reciclat.

Acest fenomen se datorează, spune acesta, creșterii utilizării plasticului în activitățile de construcții. A fost înregistrată, conform acestuia, o cerere crescută pentru PET în ultimele luni.

Piața plasticului reciclat din China este afectată de prețurile prime, care sunt scăzute. Dr. Steve Wong spune că aceasta „continuă să slăbească pe fondul ofertei excesive și al nivelurilor ridicate ale stocurilor”.

Situația pentru piețele de plastic post-consum din SUA este una stabilă, a spus Sally Houghton, de la Plastic Recycling Corporation din California (SUA). Acestea au început anul în mod constant și consecvent.

„Prețurile au rămas statice, cu fluctuații mici, în timp ce cererea a fost stabilă până la lent”, a explicat ea.

Latest news
știri