18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Decizie crucială în primul proces climatic din SUA

Un judecător din SUA este așteptat să ia în această săptămână o decizie cu privire la primul proces climatic de pe teritoriul american

16 tineri din SUA au dat în judecată statul cerând măsuri pentru a putea respira un aer curat. Ei spun că prin adoptarea de politici în favoarea combustibililor fosili, oficialii de stat au încălcat drepturile la un mediu sănătos. Procese constituționale similare sunt în prezent pe rol în alte patru state. Cazul, care va fi decis de judecătorul Kathy Seeley, ar putea avea reverberații în toată țara, spun experții. „Cred că o decizie favorabilă în acest caz ar fi foarte energizantă. Pentru potențialii reclamanți din întreaga țară și, într-adevăr, din întreaga lume”. A spus Michael Gerrard, fondatorul Centrului Sabin pentru Dreptul Schimbărilor Climatice. Deși precedentul său juridic tehnic nu se va aplica dincolo de granițele Montanei, ar putea inspira litigii în alte locuri.

Tineri din mai multe state americane încearcă să intenteze astfel de procese

Mai mulți tineri pot intenta procese. S-ar putea implica mai multe firme de avocatură. Și alți judecători ar putea fi mai dispuși să-și asculte cazurile. Held vs Montana vizează în mod special o parte din Legea privind politica de mediu din Montana. Care împiedică statul să ia în considerare modul în care economia sa energetică poate contribui la schimbările climatice. Această prevedere nu este compatibilă cu drepturile constituționale de mediu ale statului. Asta susțin reclamanții, pentru că exacerbează criza climatică. La proces, avocații statului au sugerat că acuzațiile reclamanților sunt absurde. „Emisiile din Montana sunt pur și simplu prea minuscule pentru a face vreo diferență”.

Este posibil să fie începutul unei mișcări sociale semnificative

A spus Michael Russell, procurorul general adjunct al statului, în declarația sa de deschidere. Un verdict favorabil în Montana ar putea declanșa acțiunile și în alte locuri, a declarat Steven Running. Profesor emerit de științe ale ecosistemelor și conservării la Universitatea din Montana și expert martor al reclamanților. „Ceea ce s-a arătat în istorie din nou. Și din nou și din nou este că atunci când este nevoie de o mișcare socială semnificativă. Aceasta este adesea începută de una sau două sau trei persoane”, a spus el.

spot_img
Latest news
știri