2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Elvețienii au votat pentru reducerea utilizării combustibililor fosili 

Semnele încălzirii globale sunt evidente și în Alpii elvețieni, unde ghețarii se topesc rapid

Duminică, 18 iunie, elvețienii au susținut, prin vot pozitiv, un nou proiect de lege privind clima, menit să reducă utilizarea combustibililor fosili și să atingă emisii nete de carbon zero până în 2050,conform BBC Climate. La referendumul de duminică, 59,1% dintre alegători au susținut propunerile de energie verde.

Semnele încălzirii globale sunt evidente și în Alpii elvețieni, unde ghețarii se topesc rapid. Astfel, guvernul Elveției a subliniat faptul că este imperios necesar ca țara să își protejeze securitatea energetică și mediul.

Legea va cere o îndepărtare de la dependența de petrol și gaze importate spre utilizarea surselor regenerabile

Duminică, 18 iunie, elvețienii au organizat un referendum privind o nouă lege privind clima. Proiectul de lege promite un sprijin financiar de 2 miliarde de franci elvețieni (2,2 miliarde de dolari), timp de un deceniu, pentru a promova înlocuirea sistemelor de încălzire cu gaz sau petrol cu ​​alternative ecologice. 1,2 miliarde de franci vor fi investiți pentru a susține tranziția întreprinderilor către inovarea ecologică.

La referendumul de duminică, 59,1% dintre alegători au susținut propunerile care promovează energia verde

Aproape toate partidele majore din Elveția au susținut proiectul de lege. Excepție a făcut Partidul Popular Elvețian (UDC), cel care a și declanșat referendumul, după ce respinsese propunerile guvernului. Oponenții legii susțin că măsurile ar duce la creșterea prețurilor la energie.

În momentul de față, Elveția importă aproximativ trei sferturi din materia primă folosită în industria energetică. Petrolul și gazele naturale pe care le consumă provin în totalitate din străinătate.

Foto: Blue Eyes Production, Unsplash

Ghețarii din Alpi sunt expuși unui risc deosebit de creștere a temperaturii din cauza schimbărilor climatice

Aceștia au pierdut o treime din volumul lor de gheață, între anii 2001 și 2022. Glaciologul elvețian Matthias Huss, care a urmărit îndeaproape retragerea ghețarilor, a salutat „semnalul puternic” trimis de votul de duminică. Acesta a spus pe Twitter că este „foarte fericit că au fost auzite argumentele științei climatice”. Parlamentarul Partidului Socialist Valerie Piller Carrard a spus că este „un pas important pentru generațiile viitoare”.

Alegătorii au susținut, de asemenea, cu o majoritate covârșitoare, planurile de a introduce un impozit minim global de 15% pentru corporațiile multinaționale în cadrul unui al doilea referendum, cu 78,5% în favoarea măsurii

Elveția s-a alăturat, în 2021, celor aproape 140 de țări care au semnat un acord al  Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind stabilirea unei cote minime de impozitare pentru companiile mari.

Ministrul de Finanțe Karin Keller-Sutter a salutat „rata de acceptare foarte mare” a planului de modificare a constituției, astfel încât Elveția să se poată adera la acord.

Participarea la referendumurile de duminică a fost de aproximativ 42%.

spot_img
Latest news
știri