30.7 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

FOTO | Activștii de mediu sunt acuzați că au ucis peștii din apele canalului Lauch din Mica Veneție, după ce au aruncat un colorant în acesta

Activiștii de mediu sunt acuzați că au provocat moartea peștilor din canalul Lauch din orașul francez Colmar.

Peștii din canalul Lauch au murit, după o acțiune Extinction Rebellion, scrie Le Figaro.

Activiștii de mediu au aruncat sâmbătă vopsea verde în apele râului pentru a protesta împotriva deșeurilor toxice. Primarul, însă, îi acuză că au provocat moartea multor pești.

Sâmbătă, canalele Lauch care înconjoară centrul istoric al orașului alsacian Colmar au căpătat brusc culoarea verde fluorescent. La fel s-a întâmplat și în luna mai în Marele Canal al Orașului Dogilor.

Motivul acestei schimbări bruște de culoare este același: fluoresceina, un colorant organic puternic care devine verde la contactul cu apa. Acesta a fost vărsat de activiștii de mediu, după cum a indicat cotidianul regional Ultimele știri din Alsacia. Grupul Extinction Rebellion de la Strasbourg a revendicat inițiativa. De cealaltă parte, la Veneția nu au fost identificați cei care au colorat apele.

Pe pagina de Facebook a Extinction Rebellion Strasbourg, activiștii precizează că au dorit să avertizeze împotriva proiectului Stocamine. Acesta constă în depozitarea deșeurilor toxice (care conțin azbest sau mercur de exemplu) într-un fost sit minier din Wittelsheim (Haut-Rhin). Deșeurile îngropate în galerii trebuie să fie înconjurate de o șapă de beton pentru a evita contaminarea pânzei freatice.

Peștii dintr-un râu din Franța au murit, după ce activștii ecologiști au aruncat un colorant puternic în apă

Activiștii Extinction Rebellion au anunțat sâmbătă că au aruncat fluoresceină în apele râului Lauch din Colmar.

„Vă reamintim că colorantul folosit numit Fluoresceină sau Uranină este total inofensiv pentru ființele vii (oameni, plante, animale). Este folosit în oftalmologie, piscicultură și de către speologi”, asigură activiștii pe pagina lor de Facebook.

Acest colorant a fost deja folosit în alte acțiuni în Franța: în 2016 deja la Annecy, Rennes sau Alès; sau în martie trecut în apele Varului (de data aceasta pentru a protesta împotriva reformei pensiilor), de exemplu. În Chicago, este de asemenea o tradiție sărbătorirea Zilei Sf. Patrick în acest fel.

Primarul din Colmar, Éric Straumann, dă asigurări că locuitorii au observat apariția la suprafața apelor Lauchului a multor pești morți în urma vărsării de colorant. El însuși a numărat „mai mult de zece”. Edilul a adăugat că „este anormal pentru că de obicei nu vedem asta”.

„Produsul ar trebui să dispară rapid, dar apa este încă verde, a spus el luni după-amiază în Le Figaro.

„Făptașul a fost identificat de Brigăzile Verzi. Continuăm procedura împotriva acestui individ”, a scris primarul pe Facebook.

Acesta a denunțat o „poluare” provocată de ecologisti. Edilul a postat o fotografie cu un pește plutind, evident mort, în apele verzi fluorescente ale canalului.

Brigada Verde (un corp de gardieni rurali care acționează ca poliție municipală în micile orașe) confirmă că a arestat un bărbat acuzat de turiști că a aruncat colorantul în Lauch. Acesta „nu a căutat să nege faptele” și „a fost predat poliției naționale după arestarea sa”.

spot_img
Latest news
știri