11.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

Făina de insecte va fi interzisă în produsele tradiționale românești

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce interzice folosirea făinii din insecte în realizarea de produse tradiționale de panificație.

Actul normativ reglementează utilizarea unor alimente noi autorizate în procesul de fabricație și comercializare a produselor alimentare în România, inclusiv etichetarea acestora.

Legea vine în urma autorizării introducerii pe piață a făinii din insecte ca aliment nou, provenită din spațiul Uniunii Europene

Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă.

Dispoziţiile prezentei legi sunt aplicate tuturor operatorilor economici care prepară sau produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate, scrie Jurnalul.ro.

De asemenea, este interzisă prepararea sau producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate.

Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu: ”Protejăm produsele tradiționale românești. Oamenii trebuie să știe ce cumpără”

În data de 13 aprilie, liderul PSD Marcel Ciolacu, actual premier, anunța pe contul de Facebook, depunerea unui proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse”, transmitea, la acea dată, Ciolacu, pe contul de socializare.

spot_img
Latest news
știri