4.6 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Acuarelele ecologice, realizate din produse organice, vor ajunge în școlile de pictură din România

Acuarelele ecologice, din produse organice, reprezintă un proiect inovator al Universității de Agronomie din Iași, iar în curând vor ajunge în mai multe școli de pictură din țară, conform RFI.

În plus, conceptul este văzut ca o continuare a tradiției populare românești, aceea de a colora cu plante verzi, coji de ceapă sau nuci, potrivit cercetătorului Ilie Bodale, coordonatorul proiectului.

În cadrul atelierelor de lucru vor fi realizate și picturi, care ulterior vor fi expuse pentru a atrage atenția asupra tehnicii de lucru și materialelor ecologice cu care au fost realizate.

Acuarelele ecologice. Ce spune cercetătorul Ilie Bodale

Potrivit coordonatorului proiectului, ideea a venit din dorința de a „aduce în viața artiștilor substanțe ecologice, non toxice“.

Proiectul se fundamentează pe faptul că „bătrânii noștri foloseau substanțele organice pentru a colora diferite materiale textile, deoarece în trecut nu erau substanțe chimice pentru colorat, iar acum în foarte multe cazuri obținerea lor este foarte ușoară“.

„Problema este de nuanța pe care vrei să o obții. Pentru că sunt unele culori pe care le obții foarte greu di materiale organice, din deșeuri.

De exemplu, albastru este greu de obținut, însă se obține ușor dar din substanțe minerale sau din alte substanțe. Este dificil de a obține această culoare din substanțe organice.

În schimb, sunt unele culori pe care le poți obține cu ușurință. De exemplu, o culoare maronie, galben-maronie se obține din cojile de nuc.

Culoarea roșie se poate obține din ceapă, din foițele de ceapă.

Străbunii noștri foloseau această culoare pentru a colora ouăle de Paști. Putem obține verde din plante, din marea majoritate a plantelor“, mai spune Ilie Bodale.

Provocările proiectului

Coordonatorul proiectului a spus și cum pot fi depășite provocările, printre care aceea că nuanțele obținute din substanțe organice au o intensitate slabă după ce sunt aplicate pe pânză, de exemplu:

„A putea obține o culoare intensă este destul de greu. Trebuie să concentrezi foarte multă substanță.

Concentrarea se face prin procedee chimice nu foarte complicate, dar prin procedee chimice. Iar o altă provocare este dată de fixarea culorilor.

Culorile organice nu sunt așa de stabile precum culorile anorganice și cele pe care le găsim în piață. Așa că fixarea culorii este foarte importantă. În unele cazuri, destul de greu de obținut, dar nu imposibil“, mai afirmă cercetătorul.

Prima paletă de culori va fi gata până la finalul anului

„Noi estimăm că prima paletă de culori organice să o avem undeva la sfârșitul anului. Proiectul se desfășoară în mai multe etape. Prima întâlnire a fost în Reunion, Franța în 2022. A doua întâlnire este cea de la Iași, cea de acum. Următoarele întâlniri vor fi dedicate pentru producerea exclusiv a culorilor în Portugalia. Ultima din acest an va fi în Macedonia.

Practic e un proiect coordonat de Franța cu parteneriate din Portugalia, Lituania, Macedonia, Turcia și Universitatea din Iași.

Sunt școli cu profil artistic. Și de aici a plecat acest proiect. Din nevoia lor de a folosi culoarea organică și pentru a inspira dezvoltarea și folosirea în viitor a unor materiale și tehnici inovatoare și ecologice. Deci sunt cumva școli care folosesc foarte mult culorile pentru actele artistice, pentru pictori. Rolul universității noastre este acela de a asigura suport științific pentru obținerea culorilor“, susține Ilie Bodale.

Cât de scumpe vor fi acuarelele ecologice

Având în vedere că procedeul de lucru pentru realizarea culorilor este unul mai anevoios, s-a pus întrebarea privitoare la costul acuarelelor ecologice. Cercetătorul Ilie Bodale este, însă, optimist că prețul noilor culori nu va fi unul piperat:

„În general, costurile sunt mult mai scăzute decât cele prin procedee chimice, însă durează.

Costurile sunt date și de timpul în care se obțin iar în cazul nostru timpul de obținere este mult mai lung decât în cazul culorilor chimice.

Așadar, costurile de producție sunt mai scăzute. Mai ales că materia primă folosită este dată de deșeuri“, a susținut acesta.

Patentarea ideii

Oamenii de știință s-au gândit și la patentarea ideii:

„Practic, noi ne-am propus în primă fază să obținem culori organice pentru școlile de artă din cadrul proiectului. Adică vom avea cumva materialele prime pentru picturile din orele de pictură din cadrul școlilor“, susține Ilie Bodale.

În ceea ce privește patentarea, acesta afirmă că „ar fi o idee foarte bună“, dar, mai întâi „ne-am gândit etapizat să obținem culorile, să vedem cum le putem stabiliza“.

Cercetătorul mai susține că există „o piață care crește din punct de vedere al cerinței de substanțe organice“.

spot_img
Latest news
știri