1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

FOTO | Noi specii gigantice de anaconda au fost descoperite în timpul filmărilor cu Will Smith în Amazonia

Noi specii gigantice de anaconda au fost descoperite în Amazonia.

Pădurea tropicală din Amazonia găzduiește cea mai mare și mai grea specie de șerpi de pe Pământ. E vorba despre anaconda verde. Cu toate acestea, ceea ce se credea a fi o singură specie care acoperă o zonă vastă se pare că sunt două. Descoperirea i se datorează lui Will Smith și a unei echipe de documentare care filmează acolo, potrivit IFL Science.

Profesorul Bryan Fry de la Universitatea din Queensland nu și-a propus să dezlege arborele genealogic al anacondei. În schimb, el întreprinde un studiu asupra efectelor forajelor de petrol în Amazonia, în colaborare cu indigenii Waorani.

„Când te uiți la masculii și femelele de anaconda nu ai crede că sunt același animal, darămite aceeași specie”, a spus Fry pentru IFLScience. Exemplarele care cresc peste 5 metri lungime sunt toate femele. Masculii au jumătate din lungime și sunt mai subțiri. Deloc surprinzător, cele două sexe au diete foarte diferite. Femelele se hrănesc cu căprioare și capibara, în timp ce masculii mănâncă lipitori.

„Ca prădători de top, anacondele sunt deosebit de vulnerabile la degradarea habitatului”, scriu Fry și colegii într-o nouă lucrare. „Nu numai că suferă din cauza daunelor aduse habitatului, ci sunt și puternic afectați de daunele aduse bazei lor de pradă.”, completează autorii. Echipa a motivat că, comparând concentrațiile de metale grele între sexe, ar putea detecta consecințele scurgerilor de petrol în ecosistem.

Două noi specii gigantice de Anaconda descoperite în Amazonia

Fry a fost liderul echipei științifice pentru partea amazoniană a documentarului National Geographic Pole to Pole cu Will Smith. Acest lucru a adus resurse pentru cercetarea anacondei despre care Fry a spus că au fost cu mult peste ceea ce era obișnuit. Acesta a spus că Will Smith a intrat în apă și a ajutat la capturarea anacondelor.

Cercettătorii au observat că anacondele verzi din Ecuador sunt mai mari decât cele din Brazilia. „Am găsit unul care avea 6,3 metri, ceea ce este aproape de înregistrarea oficială”, a declarat Fry pentru IFLScience.

Cu toate acestea, localnicii care lucrează cu echipa au susținut că au văzut unul care, pe baza dimensiunii fălcilor sale, ar fi avut 7,5 metri lungime. În ciuda zvonurilor foarte exagerate, în cea mai mare parte a ariei lor, chiar și cele mai mari femele sunt cu un metru mai mici.

Șerpii ecuadorieni nu arată sau se comportă altfel, având semne aproape identice. Cu toate acestea, atunci când echipa a luat probe genetice, au descoperit că acestea nu erau una și aceeași specie. Există o diferență de 5,5% în ADN între cele două. „Pentru a pune totul în perspectivă, oamenii diferă de cimpanzei cu doar aproximativ 2%”, a menționat Fry.

Investigații ulterioare au arătat că specia mai mare se găsește și în Columbia și Venezuela. Ea a primit numele de anaconda verde de nord (Eunectes akayima), în timp ce specia existentă E. murinus urmează să fie redenumită anaconda verde de sud. Deși există o oarecare suprapunere în teritoriile lor, cele două trăiesc în bazine hidrografice diferite, în urma unei diviziuni geografice care a început cu 10 milioane de ani în urmă.

Noi descoperiri și în privința anacondelor galbene

Ceea ce știința dă, uneori și ia. În lucrarea care își anunță descoperirile, Fry și coautorii raportează, de asemenea, că ceea ce erau considerate a fi trei specii distincte de anaconde galbene (mai mici) sunt variații locale ale aceleiași specii.

Deși anaconda verde de sud este atât de răspândită încât nu este în pericol, același lucru nu e valabil și pentru specia din nord. Nu numai că raza sa de acțiune este mai mică, dar cea mai mare parte a acesteia este afectată de forajele petroliere și exploatările forestiere. Fry speră să se întoarcă în zonă pentru a investiga dacă poluarea cu petrol afectează fertilitatea masculină.

Descoperirea reprezintă una dintre cele mai mari specii noi identificate în acest secol. Acest lucru se întâmplă concomitent cu dovezile unei a doua specii de elefant african. „De obicei, dacă vrei să descoperi o nouă specie, ești mic”, a spus Fry pentru IFLScience.

spot_img
Latest news
știri