2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

China și Brazilia vor coopera în stoparea comerțului ilegal care alimentează defrișările

Președintele Braziliei, Lula da Silva, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, în China și a anunțat noi colaborări pentru a controla defrișările ilegale

China și Brazilia au anunțat, săptămâna trecută, un nou efort de colaborare pentru a elimina defrișările și a controla comerțul ilegal care duce la defrișări, a anunțat agenția de știri Reuters.

Într-o declarație comună, țările au declarat că „intenționează să se angajeze în colaborare în sprijinul eliminării exploatării forestiere ilegale și a defrișărilor globale prin aplicarea efectivă a legilor lor privind interzicerea importurilor și exporturilor ilegale”.

China și Brazilia vor coopera, printre altele, cu informații din satelit

Președintele brazilian Lula da Silva s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, în timpul unei vizite în China. A fost o vizită menită să încerce să consolideze legăturile dintre cele două țări. China este cel mai mare partener comercial al Braziliei. Ea mai este și un importator major de mărfuri precum soia și țiței.

Ambele țări au adăugat că vor coopera cu informații din satelit, „care vor permite o monitorizare îmbunătățită”. China și Brazilia împărtășesc programul prin satelit CBERS, lansat în 2001.

Foto: Unsplash, NASA

Cyntia Feitosa, consilier pentru relații internaționale la think tank-ul brazilian Instituto Clima e Sociedade, a declarat că declarația comună este „un semnal foarte bun”. Aceasta a avertizat, însă, că există încă întrebări despre cum va fi pusă colaborarea în practică.

„Ar fi foarte bine să vedem o strategie comună de trasabilitate, de exemplu, pentru a evita exportul oricărui produs care are defrișări în lanțul său de aprovizionare”, a spus Feitosa.

Sub Lula da Silva, Brazilia și-a reluat eforturile de a încuraja celelalte țări să acționeze în privința schimbărilor climatice

Un raport din 2019 al ONG-ului brazilian Amazon Watch a pictat o imagine sumbră a stării de fapt de la fața locului. Companiile acuzate de infracțiuni împotriva mediului în Amazon încă puteau, atunci, să-și exporte produsele pe piața internațională. Destinația lor erau, în special, cei trei principali parteneri comerciali ai Braziliei – China, UE și SUA.

Odată cu sosirea lui Lula da Silva la președinția Braziliei, lucrurile s-au schimbat radical. Țara și-a reluat, astfel, eforturile de încurajare a proactivății celorlalte țări în lupta cu schimbările climatice. Da Silva a reluat, de asemenea o relație mai strânsă cu China. Aceasta fusese, uneori, tensionată, sub ultimul guvern al lui Jair Bolsonaro.

Da Silva vrea să găzduiască Cop30, la Belem

Ambele țări au convenit, cu această ocazie, să înființeze un Subcomitet pentru mediu și schimbări climatice. Împreună, ele vor susține și oferta Braziliei pentru Cop30.

În ianuarie, Da Silva și-a exprimat dorința de a găzdui discuțiile ONU privind clima. Evenimentul ar urma să se desfășoare la Belem, al doilea oraș ca mărime din regiunea Amazonului.

„China salută candidatura braziliană pentru a găzdui COP30, deoarece summitul din 2025 va fi cheia însuși viitorului răspunsului global la schimbările climatice”, se arată în declarație.

Reacție pozitivă a Greenpeace, la anunțul celor două țări

Li Shuo, consilier politic pentru Greenpeace Asia de Est, a declarat că Brazilia și China dețin o influență mare în rândul țărilor în curs de dezvoltare. Asta, spune el, le pune într-o poziție unică pentru a conduce inițiativele venite din Sudul Global.

„O Brazilie care este din nou pe scena internațională și o Chină care caută să dezvolte solidaritatea între țările în curs de dezvoltare nu ar trebui să implice doar o poziție de fortăreață, dar mai degrabă o poziție care promovează îngrijorările întregului Sud Global, în timp ce face progres în propriile sale activități,” a declarat Shuo. 

„De ce avem nevoie este o atitudine mai proactivă din partea lor, care să trimită mesajul că țările dezvoltate trebuie să acționeze, și la fel și noi. Să sperăm că declarația comună este un punct de plecare care va duce la asta”, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri