3.2 C
București
luni, 30 decembrie, 2024

Inventatorul Iuliean Horneț produce biodiesel cu 1,3 lei/litru. Este eco și la fel de eficient ca motorina | VIDEO

Iuliean Horneț a explicat care sunt costurile producerii de biodiesel în fabrica pe care o deține. Inventatorul a explicat aceste lururi într-un interviu acordat lui Răzvan Dumitrescu la dcnews.

Iuliean Horneț a spus că în prezent există parcuri „cu mașini electrice pe care nu le mai ia nimeni“.

„Avem la dispoziție biodieselul. Stă excelent la poluare față de dieselul obișnuit. De aceea se și folosește biodiesel în dieselul obișnuit, 6-11%, ca să țină dieselul în normele de poluare actuale“, a spus Horneț.

Iuliean Horneț, despre costurile la biodiesel

În ceea ce privește normele de poluare, Iuliean Horneț spune că „nu avem nicio problemă“. Biodieselul produs de acesta este făcut din paie.

„Am fi în normele actuale cu o mașină cu motor diesel (care merge cu) biodiesel. Eu am făcut biodiesel la mine la fabrică. Mi-am făcut acolo rafinărie și am făcut biodiesel și merg cu mașina cu motorina mea făcută din paie. Se poate!“, a spus inventatorul.

Fiind întrebat despre coturile producerii acestui combustibil eco, Iuliean Horneț a arătat că acestea sunt extrem de mici, iar din proces rezultă și alte produse prietenoase cu mediul.

„Dau 60 de euro pe tona de paie și mai folosesc 10% din ea pentru a face procesul. Din 66 de euro obțin o medie de 1300 de litri de ulei de piroliză, din care 250 de litri este biodiesel. În plus, obțin și biogaz, și 400-500 de litri de biochar. Sunt cele trei produse care îmi asigură energia, curăță planete și reprezintă și îngrășământ pentru sol.

De anul acesta, printr-o directivă a Uniunii Europene, s-a decis să se reducă 40% din chimizarea agriculturii europene și să se completeze cu biochar“, a spus inventatorul.

La un calcul simplu, dacă din 66 de euro se produc 250 de litri de biodiesel, rezultă că din doar 0,264 eurocenți se produce un litru. Acest lucru înseamnă că întregul proces de producere a unui litru de biodiesel costă 1,3 lei. În această sumă intră și producția de biogaz și biochar.

spot_img
Latest news
știri