15 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Beton din cartofi și praf, mai prietenos cu mediul și mult mai rezistent. Ar putea fi folosit la viitoarele așezări de pe Lună și Marte

Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat un nou tip de ciment care ar putea fi folosit într-o zi pentru a construi așezări pe alte planete din sistemul solar, conform IFL Science.

Ei cu combinat amidonul din cartofi cu un material asemănător prafului de pe Marte sau Lună. astfel au creat un material mult mai puternic decât betonul obișnuit.

„StarCrete” are o rezistență la compresiune de 72 de megapascali (Mpa), de peste două ori mai mare decât a betonului obișnuit. Când materialul a fost realizat cu praful fals de Lună, acesta a devenit și mai puternic, ajungând la 91 Mpa.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au căutat un mod de a face beton cu resurse locale pe Lună și Marte. Acest lucru e necesar, deoarece transportarea materialului de pe Pământ e costisitoare. În trecut, ei au mai făcut beton din sângele sau urina astronauților. Acum au trecut la cartofi.

Ciment din cartofi, mai prietenos cu mediul

„Din moment ce vom produce amidon ca hrană pentru astronauți, era logic să ne gândim la el și ca un agent de legare”, a declarat conducătorul proiectului Dr. Aled Roberts, cercetător la Future Biomanufacturing Research Hub, într-un comunicat.

„De asemenea, tehnologiile actuale de construcție necesită încă mulți ani de dezvoltare și necesită energie considerabilă și echipamente suplimentare grele. Asta creează costuri mari și complexitate unei misiuni. StarCrete nu are nevoie de nimic din toate acestea. El simplifică misiunea și o face mai ieftină și mai fezabilă”, a mai spus Roberts.

Cercetătorii estimează că sunt necesare 25 de kilograme de amidon deshidratat din cartofi pentru a face 213 cărămizi. Pentru o casă cu trei dormitoare, ai avea nevoie de aproximativ 35 de ori această sumă. Roberts și echipa sa au creat un start-up numit DeakinBio, inclusiv pentru a utiliza acest material pe Pământ, deoarece ar putea fi o alternativă mai ecologică la beton.

Producția cimentului este responsabilă pentru 8% din emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează temperaturilor ridicate necesare pentru producerea acestuia. StarCrete poate fi făcut într-un cuptor obișnuit sau chiar într-un cuptor cu microunde. Prin urmare, e mai eficient din punct de vedere energetic.

Latest news
știri