17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Aurelian Păduraru a demisionat de la șefia Gărzii Naționale de Mediu

Acesta se întoarce la ocupația de bază: „pensionar special”

La mai puțin de un an de la numirea în funcție, Aurelian Păduraru a demisionat din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Acesta nu a oferit multe detalii despre motivele demisiei, arată Ziarul de Investigații. 

„Motive personale” pentru demisie. Păduraru se va implica în campania electorală din județ a PNL Galați

Păduraru a menționat că s-ar fi retras din cauza unor „motive personale”. „Da, mi-am depus demisia ieri, 18 mai 2023,” a declarat Păduraru. „Am depus-o la Secretariatul General al Guvernului din motive personale. Începând cu data de 26 mai 2023 nu voi mai ocupa această funcţie,” a adăugat el.

Acesta a mai menționat  că se va dedica activității sale politice, urmând să se ocupe de campania electorală a PNL Galați în județ. El va fi responsabil pentru zona săracă a județului Galați, satele din Lunca Prutului și orașul Târgu Bujor.

Tânărul pensionar se va ocupa și de organizația pensionarilor din PNL Galați

Păduraru își va dedica o parte a timpului și Organizației Pensionarilor din PNL Galați, numită recent „Organizaţia Seniorilor Liberali”  din Galaţi. El deține funcția de preşedinte al organizației din octombrie 2022.

Cei 102 de pensionari care au participat la ședință l-au ales președinte pe Aurelian Păduraru, care în octombrie avea 53 de ani. Acesta este un „pensionar special,” care s-a pensionat în 2018, adică la vârsta de 49 de ani.

Potrivit declarației de avere din martie 2021, când devenea secretar de stat la MAI, tot cu susținerea liderului PNL Galați, în 2020 Aurelian Păduraru a încasat de la Casa de Pensii a MAI suma de 79.200 lei, adică o pensie lunară de 6.600 lei.

„Sunt numit politic. Până la numire nu am avut o legătură cu structurile de mediu”

Aurelian Păduraru a devenit faimos datorită unui motiv de sinceritate rar în lumea politică. Un moment atât de rar, încât, după ce a fost surprins pe cameră, acesta a făcut înconjorul României.

Clipul îl surprinde pe Păduraru pe când fusese invitat la Comisia de Muncă a Senatului. Acesta recunoaște că nu are pregătire în domeniu, și că nici nu a avut vreo legătură, vreodată, cu problemele de mediu. 

Tot în clip, Păduraru explică, însă, că întrunește „toate condițiile” pentru o numire politică. El spune că a fost membru al PNL Galați din 2020, și că a obținut postul datorită susținerii politice din partea PNL. 

„Sunt numit politic, îndeplinesc toate celelalte condiții pentru a fi numit politic. Până la numire nu am avut o legătură cu structurile de mediu,” afirma Păduraru. 

Nu este singura numire dubioasă făcută de PNL la instituții de mediu. De notorietate este și situația finului deputatului PNL George Stângă. Acesta a fost pus director la Agenția de Mediu Galați, în pofida cunoscutelor sale legături cu  „Mafia Balastierelor.”

Când Garda de Mediu condusă de Păduraru a descins la Sintești, a omis incendiatorii de deșeuri, oprindu-se doar la hoții de curent

Perioada în care Aurelian Păduraru a condus Garda Națională de Mediu a fost una haotică, arată jurnaliștii de la Ziarul de Investigații. 

Bucureștiul se confruntă cu poluare atmosferică îngrijorătoare care provine din topiri ilegale de deșeuri prin incendiere, în localitatea Sinești. Acolo, sunt peste 120 de firme de tratare a deșeurilor, la o populație de sub 3.000 de locuitori.

Acesta ar fi trebuit să fie o prioritate pentru șeful Gărzii Naționale de Mediu, Aurelian Păduraru. În loc să se concentreze asupra acestui aspect, în ianuarie, Garda de Mediu a vizitat localitatea pentru a îi depista pe cei care se branșaseră, ilegal, la rețeaua de furnizare a enegiei electrice. Controlul mai viza și „verificări și la societățile comerciale din localitate pentru a vedea dacă se face evaziune fiscală”. 

Inacțiune  și în cazul poluării din sudul Bucureștiului cu hidrogen sulfurat emanat de la Groapa Vidra

Sub conducerea lui Aurelian Păduraru, Garda de Mediu nu a reacționat corespunzător ncici în cazul celui mai grav caz de poluare din jurul Capitalei. Locuitorii din Popești Leordeni, Berceni și Vidra au adresat Gărzii de Mediu Ilfov sute de sesizări.

Aceștia au reclamat că nu mai pot suporta mirosurile de hidrogen sulfurat, numit și „gaz de canalizare”, care provin de la Depozitul de deșeuri de la Vidra. Garda de Mediu Ilfov și-a declinat orice responsabilitate, iar Garda Națională de Mediu nu a intervenit. 

Nu se știe cine vine la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Numirea o va face, însă, probabil, tot liderul PNL Galați, George Stângă

Garda Națională de Mediu este, încă din perioada Guvernului „Orban 1,” în zona de influență a PNL Galați.

Pe 10 februarie 2020, liderul PNL Galați, George Stângă, o nominaliza pentru funcția de comisar general pe Mărioara Artemis Gătej, fost comisar șef la Garda de Mediu Galați.

Liberalii au cedat useriștilor șefia Gărzii Naționale de Mediu, după alegerile din 2020. Funcția a fost ocupată, de pe 11 martie 2021, de activistul de mediu Octavian Berceanu.

Mărioara Artemis Gătej a revenit în funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu pe 21 octombrie 2021, după scoaterea de la guvernare a USR, tot cu susținerea lui Stângă.

Pe 30 mai 2022, șeful PNL Galați a eliberat-o din funcție pe Marioara Gătej, aducându-l la conducere pe Aurelian Păduraru, președintele Organizației Pensionarilor din PNL Galați.

George Stângă și Ludovic Orban. Foto: Facebook
spot_img
Latest news
știri