18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Microplasticele, detectate în testicule

În testiculele umane au fost descoperite, în premieră, microplastice.

Oamenii de știință confirmă că microplasticele au fost detectate în testicule umane, potrivit Science Alert.

În ultima perioadă, particulele miniscule de plastic au mai fost descoperite în placentele umane, rocile antice și arterele înfundate.

Noile cercetări au fost conduse de Universitatea din New Mexico. Oamenii de știință au analizat țesutul testicular prelevat de la câini și oameni. Ei au descoperit microplastice în ficare probă, cu o abundență de trei ori mai mare la oameni decât la câini.

  • la câini au fost găsite în medie 122,63 micrograme de microplastice pe gram;
  • la oameni au fost găsite în medie 329,44 micrograme de microplastice pe gram;

Microplasticele, detectate în testicule

Dintre cele 12 tipuri diferite de microplastice identificate, polimerul plastic pe care cercetătorii l-au găsit cel mai mult, atât la câini, cât și la oameni, a fost polietilena (PE). Aceasta e folosită la fabricarea pungilor de plastic și sticlelor de plastic. Polietilena contribuie major la poluarea cu plastic a planetei.

În timp ce țesutul uman nu a putut fi testat pentru numărul de spermatozoizi, cercetătorii au făcut acest lucru pentru probele canine. Ei au descoperit că niveluri mai mari de plastic cu clorură de polivinil (PVC) sunt corelate cu un număr mai scăzut de spermatozoizi la animale.

Având în vedere că PVC-ul este utilizat pe scară largă pentru multe produse industriale și de uz casnic, îngrijorarea este că plasticul ar putea contribui la scăderea numărului de spermatozoizi la nivel mondial. Studiile și rezultatele cu PVC observate la câini trebuie să fie replicate și comparate la bărbați, pentru a înțelege dacă același lucru se întâmplă și în cazul oamenilor.

„Nu vrem să speriem oamenii”, a spus Xiaozhong Yu, cercetător în domeniul sănătății mediului la Universitatea din New Mexico. „Vrem să furnizăm datele din punct de vedere științific și să facem oamenii conștienți că există o mulțime de microplastice. Putem face propriile alegeri pentru a evita mai bine expunerile”, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri