4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Mările s-au încălzit fără precedent. Specialiștii avertizează că s-a atins un maxim istoric

Mările din toată lumea sunt cu 5 grade mai calde decât erau în mod normal, iar specialiștii avertizează că acest lucru este extrem de nociv.

Met Office spune că temperaturile globale ale suprafeței mării în aprilie și mai au atins un maxim istoric. Potrivit înregistrărilor care datează din 1850. În iunie se așteaptă de altfel înregistrarea unor noi recorduri. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA a clasificat părți din Marea Nordului la extrem. Adică este într-o categorie a patru caniculă marine, care este considerată „extremă”. Cu zone în largul coastei Angliei cu până la 5C peste ceea ce este obișnuit. Met Office spune că temperaturile vor rămâne probabil ridicate din cauza fenomenului meteorologic emergent El Niño.

Pierderi pe toată linia din cauza căldurii

Temperaturile extreme și fără precedent arată puterea combinației. Dintre încălzirea indusă de om și variabilitatea naturală a climei precum El Niño. A spus Daniela Schmidt, profesor de științe ale pământului la Universitatea din Bristol. „În timp ce valurile de căldură marine se găsesc în mările mai calde. Cum ar fi Mediterana, astfel de temperaturi anormale în această parte a Atlanticului de Nord sunt nemaiauzite ”. „Căldura, ca pe uscat, stresează organismele marine. În alte părți ale lumii, am observat mai multe mortalități în masă ale plantelor și animalelor marine. Cauzate de valul de căldură oceanic. De altfel, sunt și pierderi de sute de milioane de lire sterline în veniturile din pescuit. Stocarea carbonului, valorile culturale și pierderea habitatului.

Ecosistemele vor fi distruse din cauza căldurii

Atâta timp cât nu reducem dramatic emisiile, aceste valuri de căldură vor continua să ne distrugă ecosistemele. Dar, pe măsură ce acest lucru se întâmplă sub suprafața oceanului, va trece neobservat”, a mai spus ea. „Întotdeauna am crezut că nu vor avea niciodată un impact ecologic în apele reci din jurul Regatului Unit și al Irlandei. Dar acest lucru este fără precedent și poate devastator. Temperaturile actuale sunt mult prea ridicate. Dar nu sunt încă letale pentru majoritatea speciilor, deși stresante pentru multe… Dacă va continua, am putea observa o mortalitate în masă a algelor, ierbii marine, peștilor și stridiilor”. A spus și Dr. Dan Smale de la Asociația de Biologie Marină.

spot_img
Latest news
știri