10.1 C
București
miercuri, 23 octombrie, 2024

FOTO | Revoltător! Un proprietar de stână și-a croit drum pe munte, într-o arie protejată, cu buldoexcavatorul: Identitatea noastră este în pericol nu pentru că vin „străinii“ să ne-o confiște sau să ne-o fure

Nu a ținut cont că zona este atât arie naturală protejată, cât și sit Natura 2000 și și-a croit drum prin golul alpin folosind un buldoexcavator.

Un incident revoltător a avut loc, de curând, într-o arie protejată din Munții Făgăraș. Proprietarul unei stâne și-a croit un drum către aceasta cu un buldoexcavator. Alpinistul și conservaționistul Alex Găvan a publicat imagini de la momentul în care utilajul lucra la drumul de pe munte.

„Fără niciun fel de documentație și autorizație, fără respectarea legii, un proprietar de stână cu acordul tacit al administrației locale și care știa despre ce este vorba, a croit un drum în zona vârfului Mușeteica, distrugând muntele pe o lungime de aproximativ 500 de metri“, a precizat Alex Găvan.

Alături de Ciprian Gălușca de la Greenpeace, Alex Găvan a reușit să stopeze distrugerea mediului. Potrivit acestuia, în prezent se iau măsurile legale de sancționare a respectivului proprietar.

Precizăm în acest sens că Mușeteica este atât arie protejată, cât și sit Natura 2000.

„Identitatea noastră este în pericol nu pentru că vin „străinii“ să ne-o confiște sau să ne-o fure, ci pentru că nivelul nostru de educație și conștiență nu mai face posibilă păstrarea ei.

Am încurajat întodeauna meseriile tradiționale. Cred că încurajarea și practicarea lor ține de păstrarea acestei identități și a culturii noastre. Dar toate acestea trebuie practicate cu respect față de semeni și față de natură“, a mai precizat Alex Găvan.

Conservaționistul a reamintit că UE a adoptat Legea Restaurării Naturii la începutul acestei săptămâni. Aceasta prevede, printre altele, restaurarea a 20% din habitatele degradate până în 2030. Până la jumătatea acestui secol, procentul ar urma să se ridice la 80%.

„Și, nu uitați, people protect (only) what they love. What do You Love?“, conchide conservatționistul. (n.r. oamenii protejează (doar) ceea ce iubesc. Tu ce iubești?).

În mod normal, scrie Alex Găvan, cel care a distrus mediul ar trebui să fie obligat să refacă totul la stadiul inițial.

spot_img
Latest news
știri