23 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Erupția vulcanică din Islanda a dus la evacuarea a mii de persoane

Încă de la începutul lunii noiembrie, activitatea seismică a fost foarte intensă

Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate din oraşul pescăresc Grindavik din Islanda, iar centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere a fost închis, în urma unei noi erupții vulcanice, transmite BBC.

Erupție vulcanică în apropierea orașului Reykjavik: Activitatea seismică este deosebit de crescută

Activitatea seismică în regiunea din jurul capitalei Reykjavik a înregistrat o creștere notabilă începând cu sfârșitul lunii octombrie.

În doar o oră după detectarea unei serii de cutremure, sau evenimente seismice, au fost postate imagini și videoclipuri pe rețelele de socializare cu lava din jurul vulcanui.

Un elicopter al pazei de coastă a fost trimis în zonă pentru a confirma locația exactă și magnitudinea erupției.

Potrivit Met Office, erupția a avut loc la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik.

Fisura vulcanică are o lungime de aproximativ 3.5 km, iar lava curge cu o viteză impresionantă de aproximativ 100-200 de metri cubi pe secundă, o cantitate mult mai mare decât în cazul erupțiilor anterioare din peninsula Reykjanes din ultimii ani.

Stare de alertă în Islanda: mii de persoane au fost evacuate

Erupţia a început la nord de oraş la ora locală 22:17 (22:17 GMT), a precizat Biroul islandez de meteorologie, potrivit Știrile Pro TV.

Un ofiţer superior de poliţie de la Apărarea Civilă a declarat pentru postul naţional de televiziune RUV că erupţia a avut loc rapid şi pare să fie ”un eveniment destul de mare”.

Vidir Reynisson a declarat că lava părea să curgă în toate direcţiile dintr-o fisură mare din vulcan.

spot_img
Latest news
știri